IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
14:33 | 4 юли 2019
Обновен: 00:24 | 17 април 2024

Варненски ученици се учиха да дешифрират тайни съобщения

Малчуганите изработваха свои шифроващи устройства и кодови системи, с които да предават тайни съобщения

По материала работи: Пламен Янков
Варненски ученици се учиха да дешифрират тайни съобщения

Малчуганите разшифроваха тайни съобщения, без да използват технологични устройства.
 

Варненски ученици се запознаха с начините за шифроване и дешифриране на тайни съобщения. В Младежкия дом те се научиха как да анализират информация, скрита в снимки, в текстове и в звуци, без да използват технологични устройства.
 

За да шифроват съобщение, малчуганите сами изработваха свои устройства и кодови системи. Според тях едно от най-интересните занятия е кодираното изписване на различни забележителности в града върху карта.
 

Те са участници в проекта „Кибермагьосници“, в който вземат участие 120 ученици от 17 варненски училища, които от 1 юли до 23 август ще преминат през едноседмични „кибер“-занятия в интересна програма, разработена от водещите преподаватели от катедра „Информатика“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.
 

През годините учениците са изявили своите интереси в областта на информатиката и информационните технологии, а през настоящата учебна година са посещавали клубове.
 

Ръководителят на катедрата „Информатика и компютърни науки“ във ВСУ доц. д-р Галина Момчева уточни пред Медийна група „Черно море“, че учениците в проекта са разделени в три възрастови категории – от 3-ти до 5-и клас, 6-и клас и от 8-и и 10-и клас. В първите две групи акцентът е върху шифроването, кодирането и тайните съобщения, с което се цели и връзка с обучението на децата по математика и информационни технологии в училище. За по-големите са предвидени теми, свързани и с компютърна и мрежова сигурност.
 

Доц. д-р Галина Момчева


„Това, на което се опитваме да научим децата, е да разпознават различни заплахи в живота, а не клиширано да повтарят правила, които сме сигурни, че знаят“ – каза още тя.


„Искаме да им дадем като възможност да познават повече технологии, свързани със защита, поради което първо ги учим как работят тези технологии, след това какви технологични инструменти може да се използват и какви нови заплахи могат да очакват“, добави доц. д-р Галина Момчева.


По нейни думи е изключително важно децата да се научат на етика и да знаят, че информираният знае как да се защити. Поради това в проекта е отделено внимание на биометрията и на сигурността, свързана с биометричните данни.


12-годишният Боян от СОУ „Найден Геров“ оцени програмата на проекта като забавна. Според него най-интересното, което е научил, е създаването на анимации и шифроването на думи с цифров код.


Друг ученик от СОУ „Найден Геров“ – 11-годишната Катерина, допълни: „Най-интересното е как в едно малко квадратче можеш да скриеш цяла дума или изречение чрез RGB (цветови модел)“.


Проектът се реализира от дирекция „Образование и младежки дейности“ на община Варна и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър". Той е в изпълнение на Програмата за стимулиране на дейности и изяви на учениците от училищата в общината и цели да развие техните умения в областта на информатиката, математиката, изкуствата и най-вече безопасното и сигурно използване на интернет средата.


Два пъти месечно по време на проекта родителите ще могат да се запознаят с достиженията на кибермагьосниците.

 

Радослава Христова

Андрей Андреев


Снимки: Андрей Андреев
 


Още по темата: 120 варненски ученици стават „Кибермагьосници"


Учениците имаха задача да изпишат кодирано  различни градски забележителности на картата

 



 


 

 

 

 

Коментари

Новини Варна