IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
15:22 | 11 юли 2019
Обновен: 17:32 | 21 март 2024

Откриха паметна плоча с лика на художника Борис Георгиев

Тя е поставена на адреса, на който именитият творец изпраща в периода 1904 – 1916 г. писмата си до своето семейство

По материала работи: Слав Велев
ПАМЕТНАТА ПЛОЧА, ДЕЛО НА СКУЛПТОРА КИРИЛ ЯНЕВ, беше тържествено открита от кмета на Варна Иван Портних.

Паметна плоча с лика на големия художник Борис Георгиев бе открита във Варна. Плочата е поставена на адреса, на който именитият творец изпраща в периода 1904 – 1916 г. писмата си до своето семейство.

 

„Важно е да съхраняваме културно-историческата памет на града, да възстановяваме паметниците, които имат нужда от това, и да създаваме нови, защото това е начин нашите деца и внуци да знаят за съществуването на подобни велики личности“, каза кметът Иван Портних по време на тържественото откриване.

Борис Георгиев е роден на 1 ноември 1888 г. във Варна. Учи в Първа мъжка гимназия, но напуска града през 1902 г. и заминава за Одеса, след което за Санкт Петербург, където става ученик на художника Николай Рьорих и трайно свързва живота и творчеството си с неговото учение за мъдростта на Изтока. Обучението си Борис Георгиев продължава в Баварската кралска академия в Мюнхен. През 1922 г. художникът открива първата си самостоятелна изложба в Държавната художествена академия, а през следващата представя изложба във Варна в Държавната девическа гимназия. През 1928 г. се среща с великия учен Алберт Айнщайн. По-късно в Берлин с негово съдействие е организирана изложба  на Борис Георгиев.

През 90-те с решение на Общинския съвет на Варна Художествената галерия в морската столица е именувана на именития творец, който никога не забравя родния си град и винаги е подписвал своите картини с Boris Georgiev di Varna.

 

„Изключително удоволствие за мен бе възможността да се докосна до този голям художник и артист, оставил незаличима следа в изкуството“, каза варненският скулптор Кирил Янев, изработил както паметната плоча, така и скулптурата на художника, поставена на входа на галерията.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Снимки:Авторът

Коментари

Новини Варна