IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
15:41 | 15 юли 2019
Обновен: 13:23 | 18 април 2024

Учение на НАТО отработва наученото за морската ни сигурност по време на криза

В „Бриз 2019” ще се сертифицира и кораб на българските ВМС

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Да отработи всичко научено за морската ни сигурност в отговор на криза, както и да се сертифицира кораб на българските ВМС цели учение на НАТО, което се провежда край Варна. До 21 юли  Военноморските сили на Република България провеждат национално военноморско учение „Бриз 2019”, отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО. То е планирано и се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда се в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в райони, които са обявени своевременно. Основната цел на тазгодишния „Бриз“ е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието им в операция за морска сигурност в отговор на криза, както и да се сертифицира кораб на българските ВМС – базов миночистач „Шквал” съгласно методиката за оценка на НАТО – MAREVAL. Това каза на среща с журналисти флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби, който е командир на многонационалното корабно оперативно съединение.

 

В учението участват 10 държави с 26 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 6 вертолета и 2257 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Гърция, Италия, Канада, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Втората постоянната група кораби на НАТО и Втората постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 132 души от 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Варна на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Участват и двете постоянни групи кораби на НАТО от Силите за отговор на Алианса – Втората постоянна група кораби на НАТО. Учението се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в райони, които са обявени своевременно.

 

„Защо е важно да сме в Черно море? За да засилим взаимодействието на НАТО-вските партньори и да засилим сигурността в района“ – каза комодор Джоси Курц - командир на Втора постоянна група кораби на НАТО, която е за първи път във Варна и в Черно море.

 

Като сигурен партньор на НАТО определи българските ВМС  кап. I ранг Алесандро Фалконе. По негови думи фактът, че в учението участват три съюзни страни извън Черно море показва, че пактът присъства стабилно в района и държи на всеки от своите партньори.

 

 

Българските ВМС участват с 18 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с 900 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Щаба за интегриране на силите на НАТО в Република България, Военномедицинска академия, Военна академия „Г.С.Раковски”.  В учението „Бриз 2019” вземат участие: ВМС на Албания с щабни офицери; ВМС на Белгия с група за обследване на плитководни райони; ВМС на Гърция с патрулен катер „GRIGOROPOULOS” и щабни офицери; ВМС на Италия с мобилен център за контрол на морския трафик; ВМС на Полша с щабни офицери; ВМС на Румъния с щабни офицери; ВМС на САЩ с 3 самолета от патрулната авиация P-8 “POSEIDON”; ВМС на Турция с щабни офицери. Тук са и постоянни групи кораби на НАТО от Силите за отговор на Алианса – Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG2) с три кораба: канадската фрегата „TORONTO”; румънската фрегата „REGELE FERDINAND”; турската фрегата „TURGUTREIS” и Втората постоянна група противоминни кораби на НАТО (SNMCMG2) с четири кораба: италианския спомагателен кораб “VEZUVIO”; румънския базов миночистач „DIMITRIE NICOLESCU”; турския минен ловец „ENEZ”; френския минен ловец „ORION”.

 

Офицер, провеждащ учението и директор на учението е флотилен адмирал Георги Пенев – заместниккомандир на ВМС. Началник на Щаба на ръководството на учението е капитан І ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на ВМС. Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

По време на учението „Бриз 2019” се провежда операция за морска сигурност в отговор на криза. Фактическите действия се провеждат при следните етапи – предварителна подготовка (разкриване щаб за контрол на учението /EXCON/, пристигане на чуждестранните кораби във Варна), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап(дискусия, разбор и разформироване на съединението).

 

В програмата са включени спортни и протоколни мероприятия. На 15 юли  командирите на чуждестранните кораби се срещннаха с областния управител на област Варна и с кмета на Варна. Командирите на кораби, участващи във военноморското учение „Бриз“ 2019 проведоха протоколна среща със зам.-кмета на Община Варна Пейчо Пейчев. Делегацията, в която бяха включени командири на кораби от Канада, Франция, Турция, Гърция, Испания, Италия, Румъния,  бе водена от комодор Джоси Курц - командир на Втора постоянна група кораби на НАТО. Присъстваха и представители на българските военноморски сили. По време на разговорите военните споделиха, че имат отлични впечатления от Варна и се надяват в бъдеще да посетят града и като туристи. От своя страна, Пейчо Пейчев ги запозна накратко с богатото историческото наследство на града и визията за развитието на Варна.

 

На 19 юли (петък) от 09.00 до 14.00 часа, от борда на фрегата „Верни”, гостите и представителите на медиите ще имат възможност да наблюдават различни епизоди от учението на море и на брега.

 

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Атанас Скатов развя знамето „Варна - град на спорта“ на осмия си осемхилядник

Коментари

Новини Варна