IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
16:04 | 29 юли 2019
Обновен: 01:16 | 17 април 2024

Художници от 8 страни ще рисуват в 23 Панаир на занаятите във Варна

Какво ще видим тази година

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Произведения на художници от Русия, САЩ, Словения, Франция, Германия, Армения, Румъния, България ще се представят в специално изградената галерия „Къщата на майторите” в тазгодишното издание на Международния панаир на занаятите и изкуствата. Това каза Веселина Савова от асоциация „Булгарика” дни преди откриването на изложението.

 

И тази година публиката ще види много нови автори, открити уроци по тъкачество, дърворезба, иконопис, живопис. Три проекта представят начините по които се съхраняват и развиват българските занаяти. В проекта „Да предадеш занаят” се представят автори, които обучават свои ученици. В Проекта ”Открития” традиционно ще бъде представен нов български майстор. В Проекта „Родове” организаторите представят семейство, в което се предава традиционен български занаят. Защото именно семейството е съхранило българския дух през вековете.

 

„Конкурсът „Сувенири” е едно от пиковите събития на Панаира. През целия период до 19 август посетителите ще могат да гласуват и номинират най-добрият сувенир. Събралите най-много гласове петнадесет сувенира ще бъдат подредени на специална пресконференция на 19 август, на която журналистите ще определят победителя“, отбеляза още Веселина Савова.

 

През тази година панаирът отбелязва своята 23-та годишнина и откриването на изложението е поверено на други две организации, които неуморно работят в тази насока– „Ария България“ и Ансамбъл „Варна“. „Ария България“ е инициатива за запазване на българските духовни ценности. Млади, талантливи и влюбени в българския фолклор, те намират пресечната точка между традиции и съвремие. Началото ще бъде дадено на 1 август от 20 часа пред Сцена „Раковина” в Морската градина.

 

Остават броени дни до срещата на майстори от цялата страна - дърворезбари, грънчари, тъкачи, майстори на рисувана коприна и стъкло, автори на кожена пластика и прекрасни кукли, майстори на изящни бижута. Те творят заедно с едни от най-добрите варненски художници. Посетителите виждат на живо създаването на уникални творби. От диалога между различните майстори се раждат съвместни творби, нови техники и произведения. „Девизът на най-голямото арт изложение в България  е „Човек е създаден, за да създава”. Ще се опитаме и тази година да го защитим“, допълни Савова.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

От 10-та „Алея на книгата“: "Написаното остава. Пиши правилно!"

Коментари

Новини Варна