IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
10:40 | 12 август 2019
Обновен: 01:19 | 2 март 2024

Регистрираха първи случай на морбили във Варна

Пациентът е мъж на 29 г., който е лекуван в Инфекциозната болница

По материала работи: Пламен Янков
Регистрираха първи случай на морбили във Варна

Във Варна бе регистриран първият случай на морбили от 2011 г. насам. Пациентът е мъж на 29 г., който е настанен в Инфекционната клиника на УМБАЛ „Света Марина“ и ще бъде изписан всеки момент. Той в добро състояние, съобщи д-р Янка Драганова, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. Всички, които са имали контакт с него, са под медицинско наблюдение.
 

Младият мъж не е била имунизиран срещу морбили. Диагнозата е доказана клинично и лабораторно в края на миналата седмица.
 

Д-р Драганова посъветва всеки, който се съмнява, че му липсват ваксинации, да изследва имунитета си в някоя от варненските лаборатории и, ако установи пропуск, да си закупи ваксина и да я постави. Преболедувалите морбили придобиват пожизнен имунитет и не би трябвало да се страхуват от заразата.


Ще припомним, че съмнения за морбили имаше през март т.г. за 40-годишна жена от Варна, но те бяха отхвърлени.


Морбили, известна също като дребна шарка и брусница, е силно заразно остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Източник е единствено болният човек. Той предава заразата в продължение на 8 – 10 дни. Тя се пренася по въздушно-капков път, при говор, кихане, кашляне или при плач. Възприемчивостта към заболяването е почти 100%, т.е., всички контактни, които нямат изграден имунитет, се разболяват.


Симптомите са висока температура, секреция от носа, сълзотечение, боязън от светлина, кашлица, загуба на апетит, зачервени конюктиви и други. Най-характерният сред тях е обривът, който обхваща първо лицето около носа и зад ушите, след това слиза към гърдите и крайниците.


Усложненията от морбили от страна на белите дробове са под формата на бронхити, бронхиолити и пневмонии, а увреждането на нервната система протича като енцефалити и менингоенцефалити.


В момента в страната има 1 134 случая на морбили в 13 области. Варна е 14-ата, каза още д-р Драганова.


Ставри Стефанов

 

 

Коментари

Новини Варна