IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
07:50 | 16 август 2019
Обновен: 19:46 | 23 април 2024

Експедицията АБОРА ІV ще отплава днес от Варна

Тя ще изследва морските контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха

По материала работи: Пламен Янков
Експедицията АБОРА ІV ще отплава днес от Варна

Последните тестове на „Дилмун“ дадоха надежда, че може да издържи в морето.
 

Международната морска експедиция АБОРА IV е предвидено да отплава днес от 16 ч. от кея на яхтклуб "Кап. Георги Георгиев – Порт Варна". Представител на България в състава на експедицията ще е варненският археолог Теодор Роков. Той ще плава в участъка от Варна до о. Лемнос.
 

Участниците ще плават с тръстикова реплика на древноегипетския кораб. В експедицията АБОРА IV се включват 12 души от България, Русия, САЩ, Турция и Гърция. Нейната цел е да изследват морските контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха. Нещо повече – това е пряко доказателство за евентуалното участие на древните траки в строежа на египетските пирамиди. Корабът за експедицията беше изплетен край Белослав от двама боливийски индианци с тръстика от езерото Титикака.
 

Начинанието е организирано от германския изследовател и експериментатор д-р Доминик Гьорлитц. В основата му стои сведението на Херодот, че египтяни са преминали през земите на древна Тракия и Скития и са основали царство Колхида (дн. Грузия). Експедиция АБОРА IV има за основна цел да изследва морските контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха. Д-р Доминик Гьорлитц до момента има реализирани три експедиции. АБОРА I през 1999 г. от остров Сардиния през Корсика до устието на р. Елба. АБОРА II през 2002 г. от остров Кипър през Ливан до бреговете на Египет. АБОРА III през 2007 г. от бреговете на Северна Америка (Ню Йорк) до Азорските острови.
 

Експедиция АБОРА IV бе планирана да започне в края на май т.г. от Сочи (Русия) като премине последователно през Варна (България), Истанбул и Троя (Турция), Атина (Гърция), егейските острови Лемнос, Милос, Тера и да приключи в Крит.
 

Както писахме по-горе, плаването е на реплика на древноегипетски кораб от преддинастическата епоха (V–IV хил. пр. Хр.). За прототип на този кораб са използвани скални изображения на плавателни съдове, открити в Египет, датирани 3500 г. пр. Хр. Управлението ще се осъществява със система от подвижни килове, разположени на носа и кърмата.
 

Другата основна цел на експедиция АБОРА IV има социален характер. Това плаване е посветено на 50-ата годишнина от експедицията с тръстиков кораб РА I на Тур Хейердал. Едновременно с това организаторът на бъдещата експедиция Доминик Гьорлитц си е поставил амбициозната задача да докаже, че представители на различни държави и култури, някои от които в момента са политически и идеологически противопоставени, могат да работят заедно и да съжителстват нормално на едно място. Екипажът се събра за първи път на тренировъчен лагер на брега на езерото Гейзелталзе в Германия. От 11 до 17 май миналата година членовете на бъдещата експедиция се обучаваха на умален модел на кораба "Дилмун“ в спецификите на неговото управление.
 

За Теодор Роков от варненския археологически музей това ще бъде второ подобно плаване - първото е през 2010 г. с международната експедиция ‚Дунавска Одисея“ от Белград до Варна. Партньорството на варненския археологически музей в реализацията на тази бъдеща експедиция е естествено продължение на традицията негови специалисти да участват в подобни начинания. През 1984 – 1985 г. проф. Михаил Лазаров е член на екипажа на експедиция "Аргонавтика“ – плаване с яхта от Варна до Грузия и до Егейските острови. През 1988 г. Иван Иванов заедно с проф. Лазаров са членове на експедицията "По пътя на спондилуса“ – плаване с водолазен кораб от Варна до Атина. Целта и на трите плавания е да се проучат на практика морските маршрути, използвани за търговски контакти между Балканите и средиземноморския свят през праисторическата и античната епоха.
 

Теодор Роков се похвали, че смята да хвърля по една бутилка с писмо в трите морета, през които ще премине плаването – Черно, Егейско и Средиземно.
 

Роков вече е прилагал веднъж "корабокрушенската" тактика при плаването си с ладията "Одисей" през 2010 г. по част от маршрута на пеласгите. Тогава хвърлил в морето край Калиакра бутилка, а в писмото вътре написал електронната си поща с молба, който я намери, да го извести.


Борис Проданов
 

 

 

Интернационалният екипаж е подготвен за всякакви изненади по време на плаването.

 

Първите три мета във водата бяха направени предпазливо.

 

При успешен край на начинанието практически ще се докаже, че древните траки имат общо с египетските пирамиди.

 

 

Интернационалният екипаж е подготвен за всякакви изненади по време на плаването.

 

Коментари

Новини Варна