IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Общество
12:12 | 20 август 2019
Обновен: 18:32 | 16 април 2024

Проф. д-р Емил Ковачев, управител на АГ болницата: В големите градове няма рязък спад на раждаемостта

Младите жени да не отлагат първото бебе за след 35 г., призова специалистът

По материала работи: Пламен Янков
Проф. д-р Емил Ковачев, управител на АГ болницата: В големите градове няма рязък спад на раждаемостта

Председателят на сдружението „Аз вярвам и помагам“ Владислав Николов (вляво) и управителят на СБАГАЛ проф. д-р Емил Ковачев до новото модерно родилно легло, дарено на болницата.
 

В големите градове като София и Варна няма рязък спад на раждаемостта. Намаление се отчита предимно в малките населени места. Това съобщи  управителят на СБАГАЛ – Варна, проф. д-р Емил Ковачев. Поводът бе дарение на модерно родилно легло и акушерски монитор от сдружение „Аз вярвам и помагам“, което организира благотворителната кампания за събиране на пластмасови капачки.
 

От началото на годината във варненската АГ болница са се родили 1 241 бебета. Тенденциите са сходни с миналогодишните, каза още проф. Ковачев. След бейби бума през 2009  г. – 2010 г. се отчита трайно намаление на раждаемостта, като причините не са само демографски. Основната сред тях е, че все повече българки отлагат първото си раждане за след 35 г. поради кариерни и други съображения.  Съветът на специалистите е това да не се прави, защото след тази възраст процентът на стерилитета се увеличава, посочи проф. Ковачев.
 

Той благодари на сдружението за поредното дарение, което ще осигури повече комфорт и спокойствие за родилки и АГ специалисти. Инициативата за събиране на пластмасови капачки показва, че хуманността и съпричастността в българското общество не е загубена и, че една благородна кауза може да обедини всички възрасти. Тази кампания има и възпитателен характер. Пластмасовите изделия се разграждат много бавно в природата и това е един от начините да се научим да я пазим чиста, призна проф. Ковачев. Поредното дарение дойде в момент, когато приключи частичният ремонт в АГ болницата за обновяване и модернизиране на битовите условия за нашите пациентки, обобщи той.
 

От началото на кампанията досега са събрани 91 т пластмасови капачки. Тя наистина обедини и малки, и големи, като най-малките са най-мотивирани, каза Антония Антонова от сдружението. Тя припомни, че поредната голяма акция за предаване на пластмасови капачки ще е на 28 септември(събота)  от 9 до 16 ч. пред Катедралния храм "Св. Успение богородично" във Варна.  Тенденцията е каузата за закупуване на специализирана апаратура за родилните домове да привлича все повече хора, както от Варна, така и от общините в съседство с морската столица. През септември очакваме да дойдат поне 20 000 души.  Подготвили сме отново изненади за най-малките, каза още Антонова.
 

Ставри Таргов

Снимки: Пламен Гутинов

 


Лечебното заведение се сдоби и със съвременен акушерски монитор.
 

Коментари

Новини Варна