IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Общество
12:22 | 21 август 2019
Обновен: 17:24 | 21 март 2024

Над 110 учители не достигат за новата учебна година във Варна

Най-много млади попълнения има в началната и предучилищна подготовка

По материала работи: Слав Велев
Над 110  учители не достигат за новата учебна година във Варна

Около 1000 са обявените свободни работни места за учители преди началото на новата учебна година в трите най-големи града на страната – София, Пловдив и Варна. Във Варна свободните работни места за учители са над 110, обясни пред БНР началникът на регионалното управление по образованието в София Ваня Кастрева.

 

„Това е нормален процес в началото на учебната година, когато директорите окомплектоват екипите си и има движение на работна сила, каза началникът на РУО Варна Венцеслава Генова. Има търсене на учители, но има и много кандидати. По някои предмети и за определени училища има по над 10 кандидати за едно място. В момента се разглеждат кандидатурите им. Най-голям е недостигът на преподаватели по чужди езици, информатика и информационни технологии, физическо, ресурсни и начални учители, както и по природни науки – физика, химия и биология. Липсата на учители по тези предмети засега се компенсира с наскоро пенсионирали се колеги. Забелязва се голямо присъствие на млади попълнения в детските градини и подготвителните класове“, каза още Венцеслава Генова.

 

По нейни думи всички училища във Варненска област  посрещнат началото на учебната година нормално. Там, където има продължаващи ремонти, учениците са разпределени в други школа или в тази част на сградата, където вече е отремонтирано. Учениците от СУ „Димчо Дебелянов“ ще се приберат в реновираната сграда на тяхното училище в началото на учебната година.

Няма информация за отпаднали ученици поради скорошно емигриране на семействата им. Все още има дефицит на начални учители.

 

Незаетите педагогически позиции са обявени на интернет страницата на Регионалното управление по образованието във Варна.

Ели Маринова

Снимка авторът

 

Откриха нови 9 случая на СПИН във Варна

 

Коментари

Новини Варна