Граждани на протест за затваряне на Делфинариума във Варна
От атракционното съоръжение не коментираха пред камера, но публикуваха писмена позиция
Публикувана: 24 Aug 2019 | 17:54

Снимка ЕЛИ МАРИНОВА, архив

 

 

Около 30 души излязоха на протест пред Делфинариума във Варна. Искането им е той да бъде затворен, а една от причините за това е скорошният смъртен случай на бебе делфинче, станал пред посетители по време на представление. 8 делфинчета са загинали за последните 5 години. „Вашето представление ги убива - не на затвора" беше наслова на протеста. Той премина спокойно без сблъсъци с органите на реда. 

 

Половината хора отвътре излизат и заявяват „О те толкова се забавляват докато играят“. Не, те не се забавляват. Това е дресирано поведение, мястото на делфините не е в тесния аквариум тук, мястото им е в естествената им среда. И аз съм тук защото искам тези делфини тук да бъдат върнати обратно, сподели един от участниците в протеста пред камерата на ТВ "Черно море". 

 

Според друг, включил се в демонстрациите смята, че делфините трябва да бъдат свободни. "Животните са като нас - както ние страдаме, така и те страдат, както ние се радваме, така и те. Нека сме добри и да признаем истината, да подкрепяме истината. 

 

В този басейн живее бащата, сина, майката, дъщерята и заплождането става между роднини. Ето на това не се обръща внимание и знаете, че и генетично се доказа какви аномалии може да се получат, заяви друг участник в протеста. 


От делфинариума не коментираха пред камера, но публикуваха писмена позиция. Според тях „Делфини, обитаващи делфинариуми, не могат да бъдат пуснати в дива среда, защото няма да се приспособят към нея. В условията на отглеждане в делфинариуми, делфините живеят много по-дълго, отколкото в дива среда. Това е резултат от постоянните персонални грижи за тях. Само за първите 7 месеца на годината по бреговете на българското Черноморие са изхвърлени над 40 мъртви малки и големи делфини, заради заплитане в рибарски мрежи и замърсявания”, пишат от делфинариума. Според еко инспекцията във Варна дейността на делфинариума не противоречи на действащото екологично законодателство. Държавата няма механизъм, с който да затвори обекта.

 

АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ

 

Коментари ( 0 )