IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
08:00 | 11 септември 2019
Обновен: 03:25 | 10 април 2024

От началото на годината 44 души са посегнали на живота си във Варненско

70% от опитите за самоубийства са извършени от жени

По материала работи: Пламен Янков
От началото на годината  44 души са посегнали на живота си във Варненско

От началото на годината във Варненска област 44 души са посегнали на живота си с лекарствени средства. 70% от тях са жени. За щастие досега няма фатален случай. Това съобщи за тв „Черно море“ началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна проф. д-р Снежа Златева. Поводът бе 10 септември, който се чества като Световен ден за превенция на самоубийствата. Инициативата за отбелязване на тази дата е на Световната здравна организация.  Целта е повишаване на обществената информираност и създаване на политики за превенция.
 

Всеки втори, направил опит за самоубийство във Варненско, е на възраст между 36 г. и 65 г. Процентът на непълнолетните е 9, на възрастните хора (над 65 г.) – 11,4.
 

Като цяло опитите за самоубийства във Варненско намаляват след 2010 г., бе категорична проф. Златева.  Те са около 100 годишно, с тенденция към снижение. Преди 2010 г. те са били двойно повече, поясни шефката на варненската токсикология.
 

Повечето от опитите за преминаване в отвъдното са извършени със свръхдоза лекарства срещу депресия, сърдечно-съдови заболявания и успокоителни. Самият акт на самоубийството се обмисля предварително. Затова хората трябва да обръщат достатъчно внимание на близки си, на които им минават лоши мисли през главата, каза още проф. Златева.

Коментари

Новини Варна