От началото на годината 44 души са посегнали на живота си във Варненско
70% от опитите за самоубийства са извършени от жени
Публикувана: 11 Sep 2019 | 8:00

От началото на годината във Варненска област 44 души са посегнали на живота си с лекарствени средства. 70% от тях са жени. За щастие досега няма фатален случай. Това съобщи за тв „Черно море“ началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна проф. д-р Снежа Златева. Поводът бе 10 септември, който се чества като Световен ден за превенция на самоубийствата. Инициативата за отбелязване на тази дата е на Световната здравна организация.  Целта е повишаване на обществената информираност и създаване на политики за превенция.
 

Всеки втори, направил опит за самоубийство във Варненско, е на възраст между 36 г. и 65 г. Процентът на непълнолетните е 9, на възрастните хора (над 65 г.) – 11,4.
 

Като цяло опитите за самоубийства във Варненско намаляват след 2010 г., бе категорична проф. Златева.  Те са около 100 годишно, с тенденция към снижение. Преди 2010 г. те са били двойно повече, поясни шефката на варненската токсикология.
 

Повечето от опитите за преминаване в отвъдното са извършени със свръхдоза лекарства срещу депресия, сърдечно-съдови заболявания и успокоителни. Самият акт на самоубийството се обмисля предварително. Затова хората трябва да обръщат достатъчно внимание на близки си, на които им минават лоши мисли през главата, каза още проф. Златева.

Коментари ( 0 )