IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
10:40 | 13 септември 2019
Обновен: 02:21 | 16 април 2024

Вече работи най-модерният крематориум на Балканите

Траурният център се намира до Гробищния парк в с. Тополи

По материала работи: Пламен Янков
Вече работи най-модерният крематориум на Балканите

Вече работи най-модерният крематориум на Балканите, който се намира на гробищния парк запад в близкото до Варна с. Тополи. Изграден за около 1 година, по идея на Иван Иванов и Кирил Стоянов, управител на фирмата „Крематориум Инвест“ ООД, траурният център е със застроена площ 1200 кв.м. върху терен от близо 8 декара и половина. В парковата част са разположени колумбарийни стени. Те носят наименованието "Варненски могили" и са изпълнени като отделни могили, с лице от бял масив и с ниши, покрити с черни гранитни плочи. Сградата включва административна част, модерна зала за траурни ритуали с мултимедия, зала за раздаване, в която са създадени всички необходими удобства, голямо хладилно помещение и просторно работно хале на две нива, където е изградена пещта и е монтирана необходимата техника. По думите на управителя – г-н Стоянов, пещта е последен модел от етажен тип с усъвършенствана технология на най-големия сертифициран производител на крематориуми в Европа.
 

Центърът предлага кремация на изключително високо ниво. Използва се шамотна плочка с идентификационен номер на починалия, така че ако нещо се случи с алуминиевия надпис на урната и той се заличи, или има няколко урни в гроб, по номера на тази плоюка може да се разпознае, на кого е урната. Всеки номер е уникален и се съхранява в базата данни на крематориума завинаги.
 

Предимство на траурния център е, че гарантира, че в урната попада единствено прах от костите на починалото лице.
 

Кремацията струва 400 лева, като в тази цена е включена и урната.
 

Траурният център работи с всички частни и общински фирми, които извършват погребална дейност. Услугата навлиза все повече като метод за паметна раздяла с близък човек, смята управителят на фирмата. Според него това е тенденция, която се увеличава не само в Европа, но и в България. Хората вече започват да мислят по различен начин и за тях не е пречка да изберат този метод за погребение.
 

Крематориумът решава сериозен проблем за големите градове, включително и за Варна, където са изчерпани местата за гробищни паркове.
 

Пълна информация за предлаганите услуги тук: https://www.varnacrematorium.bg/



 


 


 

 

Коментари

Новини Варна