IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
15:27 | 16 септември 2019
Обновен: 07:28 | 24 март 2024

16 септември събра учениците и в ОУ "Цар Симеон I" (СНИМКИ)

Учителка на първолачета: Най-важното, което искам, е да им помогна да станат добри хора

По материала работи: Слав Велев
16 септември събра учениците и в ОУ "Цар Симеон I" (СНИМКИ)

 

ПРЕЗ ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН без празнична програма не може.

 

Емоционален, пъстър,  наситен с цветове и глъч – такъв бе поредният първи учебен ден за малчуганите, вървящи по пътечката на знанието. Един ден след традиционния 15 септември първият школски звънец събра учениците във Варна. Деца, учители и родители  си пожелаха успешна и спокойна нова година.

 

„ОУ „Цар Симеон I” винаги е спазвало българската традиция със здравец и вода да посрещне учениците си и да им пожелае на добър час, каза в приветствието си директорът на школото Стоянка Велянова. - Пожелавам на всички ученици здраве, търпение и воля в усвояването на знанията, на колегите си желая  здраве, успехи и баланс във възпитанието и превръщането на децата в умни и интелигентни хора”, допълни Велянова. Бяха връчени грамоти и отличия на всички успешно представили се деца в олимпиади и състезания. Според директора тези ученици са пример за останалите как може да се върви напред и да се прославя името на училището.

 

След кратка импровизирана анкета с деца на различни възрасти от училището се оказа, че една от любимите учителки е Милена Гинева. Преподавателката от днес поема нов поток първолачета. При нея се бяха скупчили вече завършили нейни ученици, такива, които вече са в по-горен клас, и, разбира се, новите нагиздени малчугани, които за първи път прекрачват прага на школото. Милена Гинева е преподавател от 24 години, изкласила е шест випуска и с радост споделя вълнението си в ден като този.

 

 

„Най-тъжното при „раздялата” с децата, преминали IV клас, е това, че ще ми  липсват. Ние ставаме като едно семейство. Знаем силните и слабите си страни, знаем как да се подкрепяме и да си помагаме, за да преминем препятствията от израстването. Най-големият страх при посрещането на новите първолачета е дали ще ме приемат, дали ще съумеем отново да отработим онази невидима прегръдка, която ще ни свързва в часовете и между тях. Най-важното, което искам, е да им помогна да израснат като добри хора. Това е моята мисия, затова съм тук. Как успявам да се справя в моментите, когато станат шумни ли? Предпочитам да замълча, да им дам тишината между нас, за да осъзнаят, че тук се случва нещо и за мен е важно да си върна вниманието им отново. Така действам и знам, че затова ме обичат. Пожелавам на всички ученици да са здрави и да се научат да разчитат на собствените си сили, да си повярват, че могат. А те могат“, допълни една от най-обичаните учителки в ОУ „Цар Симеон I” Милена Гинева.

 

С танци, песни, приветствия и стихчета децата влязоха отново в клас.

 

Броят на учениците през тази учебна година в страната е 700 000. Първокласниците от тях са 60 000. Над 200 са деца на българи, работещи зад граница. Те са се върнали в родната образователна система във Варна през миналата учебна година, сочат данни на Министерството на образованието. В тази бройка влизат хлапета, които са посещавали училище, след това са напуснали страната ни с родителите си, но отново се връщат и продължават обучението си. Ръководството на всяко едно училище е в правото си да реши дали да приеме едно дете във втори клас на база представените от родителите му документи за учене в чужда страна. Във Варна първолачетата са 2898. Общо 32 320 ученици прекрачиха училищния праг през учебната 2019/2020 година.

 

На добър час по пътечката на знанието, деца! Бъдете здрави, упорити и добрички!

ЕЛИ МАРИНОВА

Снимки: Авторът

 

 

 

ДИРЕКТОРЪТ НА ОУ „ЦАР СИМЕОН I” СТОЯНКА ВЕЛЯНОВА СПАЗИ традицията със здравец и вода да посрещне учениците си.

 

ЕДНА ОТ НАЙ-ОБИЧАНИТЕ УЧИТЕЛКИ в училището Милена Гинева с децата. 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна