IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Избрано
15:48 | 19 септември 2019
Обновен: 17:16 | 21 март 2024

Спасиха "паднал" самолет във Варна (СНИМКИ)

Мащабна операция в Аспарухово показа безупречна координация на структурите, отговорни за реагиране при авио произшествия

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Операция по спасяване на пасажери на паднал самолет се разигра на плажа в кв.“Аспарухово“ като част от Национално учение. В условния сценарий, машината, "летяла" по направление Баку - Милано, се разбива на 180 километра източно от Варна. Голям периметър бе отцепен до мястото на тежкото авиопроизшествие. Зрелищните тренировъчни действия включваха военна техника, в акцията участваха хеликоптер и катер.

Целта на националното съвместно учение „Търсене и спасяване при авиационно произшествие и ликвидиране  на  последствията” бе подобряване на координацията и повишаване на подготовката за реакция на структурите, имащи отговорности за реагиране при авиационни произшествия. Участие в занятието взеха и съставни части от Единната спасителна система – МВР, МТИТС, МО, МЗ, Община Варна, БЧК и др. По предварителен сценарий екипите разиграваха издирване, спасяване и евакуация на хора и изграждане на полеви център за оказване на първа медицинска помощ и психологична подкрепа на пострадалите; гасене на пожар в гориста местност; издирване и спасяване в и под вода; ограничаване и събиране на разлято гориво и хидравлично масло в морето.

Учението, което се провежда в периода 18 – 20 септември, обхваща действия на съставните части на Единната спасителна система по организиране, ръководство и взаимодействие на силите и средствата за търсене, спасяване и ликвидиране на последствията при авиационно произшествие на въздухоплавателно средство до воден обект. Днешната зрелищна акция бе наблюдавана от министъра на вътрешните работи Младен Маринов, главния секретар на МВР и директора на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов.

 

Операцията беше добре организирана, а за неподготвените зрители на плажа в "Аспарухово" изглеждаше реалистично почти като истинска авария. Освен „спасяването“ на живите пасажери от „разбилия се“ самолет, бе демонстрирано разследване на произшествието, издирване на черните кутии, издирване на потънали в морето хора от водолазни екипи и действия по ограничаване на разлив на гориво във водата.. Бе ограден „самолета“ с бонови заграждения и бе направена оценка дали разлятото количество гориво и хидравлично масло ще достигнат бреговата зона. Бе извършен подводен оглед, а дрон засне „разлива“в морските води.

„Учението има за задача взаимодействието при различните структури, каза по време на демонстрацията директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. Тук на терен са повече от 15 структури. Ръководството на толкова много сили и средства на едно място е сложен процес. Освен, че обучаваме нашите момчета за правилни действия, обучаваме ръководителите на тези звена, което е по-сложно.

Изключително висока оценка на учението даде министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който наблюдава действията на структурите от брега на Аспарухово. „Целта на това учение е да се отработи връзката между институциите при евентуално авиопроизшествие. Да се научим как, докато спасяваме човешки живот, едновременно да пазим и местопроизшествието. При авиокатастрофите е важно да се проведе правилно разследването за причините, за да послужат за предотвратяване на следващи подобни инциденти.

Въпреки че, има разработени схеми, когато се проиграе на терен, се синхронизират всички действия. Тук не можем да възпроизведем реалното напрежение в истинска ситуация, но учението се е постарало максимално добре да се доближи до действия в реална катастрофа, каза още министър Маринов.

Ели Маринова

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна