IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
13:07 | 19 септември 2019
Обновен: 08:19 | 27 февруари 2024

Варна ще бъде един от центровете за развитие на информационните технологии в страната

В момента се обсъжда идеята за създаване на държавно училище по компютърни системи и моделиране

По материала работи: Слав Велев
 Варна ще бъде един от центровете за развитие на информационните технологии в страната

Варна ще бъде един от центровете за развитие на информационните технологии в страната. Това каза във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев. В момента се обсъжда идеята за създаване на държавно училище по компютърни системи и моделиране. То ще бъде към МОН, в партньорство с икономическия университет и техническия университет.. Такива училища вече има в Бургас, Правец и София. Училището най – вероятно ще бъде в кампуса на техническия университет или на общински терен.

 

„В следващите десетилетия предстоят още по-мащабни трансформации от тези, които имаме до момента в развитието на изкуствения интелект и влизането му в редица професии. Това ще промени драстично  добавената стойност между страните, между регионите, в различните бизнеси. Много важно е да имаме повече специалисти в областта на моделирането, на компютърното програмиране, на дигиталната креативност, да подготвим повече кадри“, каза министър Вълчев.

 

Третокласниците вече изучават предмета компютърно моделиране, допълни той. По този начин се разширява в гимназиален етап процентът на прием в профили и професии, свързани с информационните технологии. От две години работи успешно и програмата Старт за ИТ кариера. Тя е за учениците в гимназии, които изучават различни от информатиката професионални направления. Учениците придобиват квалификацията  приложен програмист. В близко бъдеще се очаква повсеместен недостиг на всички сектори и професии, особено в инженерните, природоматематически, педагогически и аграрни специалности.

 

Министърът на образованието присъства на откриването на новата академична година в Икономическия университет, и откриването на почетна стена на стратегическите партньори на университета, посветена на предстоящата 100-годишнина на първото висше икономическо училище в България.

 

РАДОСЛАВА ХРИСТОВА

Коментари

Новини Варна