IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
13:05 | 26 септември 2019
Обновен: 02:39 | 28 март 2024

300 деца изостават в растежа заради здравословен проблем

Дни на отворените врати за детския растеж се провеждат във Варна

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

300 деца са диагностицирани и се лекуват заради здравословен проблем, свързан със синдроми на растежа в страната. Това каза началникът на Първа детска клиника с ДОИЛНН проф. д-р Виолета Йотова.  За трета поредна година Варненското дружество по детска ендокринология ВАПЕД, Медицински университет – Варна, Университетската болница „Св.Марина” и ДКЦ „Св. Марина” организират  Дни на отворените врати за детския растеж.  9 деца са преминали днес в рамките на два часа през безплатните профилактични прегледи в ДКЦ „Св. Марина“. Шест от тях са клинично здрави, а три са насочени към последващи изследвания и наблюдение.

 

Шеста поредна година по инициатива на “Magic Foundation” по целия свят третата седмица на септември е обявена за седмица на децата с отклонения в растежа. Целта е навреме да се открият децата с проблемен растеж, да се диагностицира заболяването, което е причина за нисък ръст, както и да се подкрепят семействата на деца със заболявания и синдроми, свързани с него.

 

„237 деца са прегледани в Клиниката на колела в страната до момента, каза д-р Калоян Цочев. 36% от тях са научили за кампанията чрез социалните мрежи, а останалите – чрез интернет медия, личните лекари, радио и телевизия. Децата, чиито родители са потърсили помощ са на средна възраст 6,7 години. 97 от тях са насочени за последващи изследвания, 67 са получили лечение, 27 от тях са се възползвали от лечение с хормона на растежа, а за 47 продължават наблюденията. Прави впечатление, че все по-рано родителите започват да обръщат внимание на това, че детето им изостава с растежа. Една от положителните страни на клиниката на колела е, че с прегледите се избягват излишни изследвания на хора, които са дошли притеснени, че детето им изостава в растежа, но са се оказали клинично здрави. 250 деца са диагностицирани със синдроми на растежа през 2018 г. Предстои бъдещ проект Партньори за растеж“ да открие все още недиагностицирани и нелекувани деца“, каза още д-р Цочев.

 

Д-р Веселин Бояджиев от варненската Клиника по ендокринология отбеляза, че прословутият хормон на растежа не е панацея за всички деца с проблем в израстването, но за повечето, диагностицирани навреме, е спасителен. По негови думи изоставането в растежа не е само емоционален проблем, който би отключил комплекси в бъдеще, но и засяга качеството на живот на индивида в бъдеще. Хората със синдроми на растежа в зрелостта си имат мускулна слабост, вяли са, страдат от ранно заспиване и недобра фертилна функция. Най-често причините за заболявания, свързани с растежа са мутации по време на бременност. Веднъж диагностицирано, едно дете се лекува до края на растежа си, а понякога – и по-късно, допълни специалистът.

 

Тъй като Центърът се занимава с редки болести, пациенти от чужбина идват с децата си за изследвания. Вече се лекуват деца от Украйна и Румъния. ЗОК поема по-голямата част от лечението. Проф. Йотова отбеляза, че личната заинтересованост на родителите и на личните лекари по отношение на наблюдението на детето са в основата на ранното диагностициране. До 5-6 годишна възраст (най-късно до 9), когато родителите забележат, че детето е най-ниско в групата или класа, е редно да потърсят консултация със специалист. В световен мащаб повече момчета се диагностицират и изследват 60% към 40% в съотношение към момичетата. Причината е, че семействата на деца от мъжки пол са по-чувствтителни към ниския ръст, отколкото на момичетата.

 

По думи на проф. Йотова, докато през 2017 г. средната възраст на дете, доведено в кабинета за преглед е била 8,2 г., то през 2018 г. възрастта пада на 7,2 години. 6% от всички консултирани деца са се оказали с крайна диагноза, свързана със синдроми на растежа. През миналата година е диагностицирано първото  в България дете с Leopard синдром.

Ели Маринова

Снимка авторът

 

11 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще получат общинска помощ

Коментари

Новини Варна