IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
15:26 | 26 септември 2019
Обновен: 19:56 | 24 март 2024

Прототипът на Костенурките нинджа заплашва родни видове от изчезване

Представители на 12 зоопаркове и Спасителни центрове са на среща във Варна

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Да обменят добри практики и сходни проблеми, на среща във Варна са представители на 12 зоологически градини  и Спасителни центрове в страната. Тридневната работна среща се провежда до 27-ми септември в сградата на варненския зоокът. „Благодаря на Министерството на околната среда и водите и на Зоопарк Варна затова, че имах възможност да присъствам на тази среща, независимо, че дейността, с която се занимаваме не е точно зоопаркова, каза Иво Иванчев, управител на Център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в с. Баня.

 

 „Малко хора знаят, че костенурките в момента са едни от най-застрашените от изчезване животни, отбеляза Иво Иванчев. Така, че създаването на един такъв център, който да се занимава с проблемите на костенурките не е налудничава идея, която е изникнала в моята глава. Такива центрове има на много места по света. По биология и анатомия това е едно изключително специфично животно. Между 200 и 800 костенурки годишно минават през нас. Целта ни е по най-бързия и безопасен начин животното да бъде върнато в природата. За жалост костенурката е единственото диво животно в природата, което човек може да си позволи да вземе, да го сложи в джоба си и после да мисли какво да го прави. Все още в България има какво да направим за нашите костенурки. Костенурката често става жертва на криво разбрана човешка загриженост. Какво се случва? Виждаме малко костенурче и си казваме „Хайде да го вземем у дома, за да не го вземе някой лош човек!“. Призовавам хората: Не го правете! Костенурката е диво животно. Вярно, че на улицата и в парка не ѝ е мястото. Но ако я видите там, порадвайте ѝ се и я оставете да си заминава натам, накъдето се е запътила“, добави специалистът.

 

По повод  нашумялата история  на червенобузите костенурки в България, Иванчев коментира: „Това е едно красиво и атрактивно животно, северно американски вид. Преди години, когато стана популярно филмчето за костенурките Нинджа, световните ферми за костенурки са продали милиарди екземпляри от този вид. И в момента остават популярен и евтин домашен любимец. В зоомагазина си купувате за 5 до 10 лева малка костенурка. Никой не ви дава информация, че това животно расте бързо и има специфични изисквания и грижи, които трябва да се полагат за него. Ако го гледате добре, най-вероятно ще ви надживее. Какво става?

 

Когато порасне животното, обикновено хората го пускат навън. Тази костенурка е много адаптивна към нашия климат и поради ред причини, във воден басейн тя започва да потиска популацията от местни костенурки. Това застрашава нашите видове. Един водоем е до голяма степен затворен биотоп с определен хранителен ресурс. Костенурката гост има по-ниска телесна температура,  събужда се първа, заема слънчевите места, на които да се препече, първа достига оптимална телесна температура, първа се връща във водата, нахранва се, снася  яйцата си, избира си най-добрите места за снасяне и по този начин една популация от наши костенурки е изместена. Според изследване дори европейските попови лъжички на жабите не регистрират като хищник новодошлата костенурка, докато се пазят от нашите костенурки като от естествен враг“,  добави още Иванчев.

 

В срещата във Варна участват и учени от Института по рибни ресурси и аквариума, както и представители на Министерството на околната среда и водите. Основните теми на форума са "Организация и работа на Българската асоциация на зоопарковете и аквариумите /БАЗА/"; „Лицензиране на зоопарковете – нормативна уредба, обмен на диви животни", с лектор Валери Георгиев, началник -отдел „Биологично разнообразие“ в МОСВ; "Партньорства със зоопарковете от Европа, тенденции и виждания за развитието на зоопарковете“.

 

ЕЛИ МАРИНОВА

 

300 деца изостават в растежа заради здравословен проблем

Коментари

Новини Варна