IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
14:35 | 5 октомври 2019
Обновен: 04:55 | 29 март 2024

Експерти във Варна: Марихуаната вече не е "мека" дрога, води до шизофрения

В морската столица тече кампанията "Православните семейни ценности срещу новите дроги"

По материала работи: Слав Велев
Експерти във Варна: Марихуаната вече не е "мека" дрога, води до шизофрения

Съвременната марихуана вече не е "мека" дрога, тя е генномодифицирана, активното й вещество е между 10 и 50 процента и употребата й води до шизофрения, каза днес началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна проф.Снежана Златева. Тя е сред участниците в кампанията "Православните семейни ценности срещу новите дроги", която започна в крайморския град. Организатор на инициативата е сдружение "Отвори очи" с финансовата подкрепа на общината. Средствата са отпуснати по линия на споразумението между кметството и Варненската и Великопреславска митрополия.

 

Златева допълни, че най-много интоксикации се получават при употребилите амфетамини, метаамфетамини и екстази. Това е най-популярната сред младежите дрога, а често води да свръхагресия и развиване на психози, обясни експертът. По думите й се стига и до свръхвъзбуда на целия организъм, което причинява инсулти и инфаркти, пише БТА.

 

През последните 2 години Варна е залята от евтини наркотици, а много от потърпевшите родители споделят, че те се произвеждат в нелегални домашни лаборатории, допълни Златева. Тя отчете още, че около 40 процента от зависимите правят опити за самоубийство.

 

Проблем са и т.нар. дизайнерски дроги, които се синтезират по химичен път и не е ясно съдържанието им, допълни д-р Божидар Чукурланов. Според него много от тези наркотици се разпростравяват чрез интернет, а когато употребилите ги стигнат в болница, лекарите не са наясно как да ги лекуват, макар че се сблъскват с такива случаи ежедневно.

 

Борбата с дрогата е най-жестока и всъщност е с греха, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. По думите му наркотиците са изтънчен сатанизъм, който погубва много животи. Разрешаването на този проблем не е по възможностите на отделния човек и Светата църква трябва да даде своето в тази борба, посочи владиката.

 

Тази зависимост е много сложна и натрапчива, имаме случаи, когато човекът минава през изповед неведнъж, а после отива и взема своя наркотик, каза още митрополит Йоан. Според него проблемът е, че ако предишните наркотици са били до някаква степен поносими, макар и те да са рушили човешката личност, то съвременните са дълбоко убийствени. Те не дават време за реакция, а просто унищожават човека, посочи владиката. И уточни, че подкрепя кампанията, защото тя дава шанс да се чуе гласът на тези, които се сблъскват ежедневно с проблема. Може би за зависимите е нужен "по-манастирски" начин на живот, с контрол от много страни и много органи, посочи още владиката.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна