IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
13:54 | 8 октомври 2019
Обновен: 00:39 | 18 април 2024

„Бърза помощ“ във Варна получи още 2 нови линейки

Автопаркът ще е обновен на 100% до 2021 г.

По материала работи: Ставри Таргов
„Бърза помощ“ във Варна получи още 2 нови линейки

Центърът за спешна медицинска помощ (ЦСПМ)във Варна получи още 2 нови линейки, съобщи за Медийна група „Черно море“ директорът д-р Мая Рашева. И двата реанимобила са с пълно медицинско оборудване. Единият, който е с висока проходимост, е предоставен на филиала на ЦСМП – Варна, в Дългопол, вторият – в Провадия.

 

До 2021 г. автопаркът ни ще е обновен на 100%. Такива са уверенията от Министерството на здравеопазването(МЗ), каза още д-р Рашева. Само през т.г. доставените нови линейки са вече 6.

 

 

Те са по линия на проекта за модернизиране на спешната помощ у нас, който е на стойност близо 164 млн. лева.
Досега в ЦСМП в страната са осигурени 82 нови линейки, като до края на тази година се очакват още 70, съобщи здравният министър  КирилАнаниев. Общият брой реанимобили, предвиден по проекта, е 400, припомни той и увери, че те ще бъдат доставени до октомври 2021 година.

 

Към момента МЗ е сключило три договора за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на общо 358 санитарни автомобила, като предстои да бъде обявена нова процедура за 42 високопроходими линейки, тъй като постъпилите оферти по поръчката не са отговаряли на изискванията. Всички линейки разполагат с най-съвременно медицинско оборудване за оказване на спешна помощ, а гаранционният срок и на колите, и на апаратурата в тях, е 5 години, посочи още Ананиев, цитиран от пресцентъра на МЗ.

 

Големият инвестиционен проект се реализира на територията на цялата страна, като освен закупуването на 400 санитарни автомобила, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа).

 

Като отделна дейност по проекта ще бъдат модернизирани и всички помещения в структурите на спешната помощ, като за целта ще бъде осигурено ново оборудване и ново обзавеждане, стана ясно още от думите на здравния министър, който допълни, че вече е обявена процедура за извършване на строително-монтажни дейности на спешната помощ на територията на Северен централен район, а скоро ще бъдат публикувани и обществените поръчки за останалите райони на страната.
 

 

Ставри Таргов

Снимки Пламен Гутинов
 

 

Коментари

Новини Варна