IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
12:32 | 9 октомври 2019
Обновен: 22:54 | 23 април 2024

10 фирми търсят да наемат студенти във Варна(СНИМКИ)

Основното изискване е владеене на чужди езици

По материала работи: Ставри Таргов
10 фирми търсят да наемат студенти във Варна(СНИМКИ)

10 фирми участват в младежката трудова борса, която се провежда в момента в Икономическия университет във Варна. Повечето от тях търсят кадри с английски и немски език за обслужване на крайни клиенти от чужбина.

 

Готови сме да наемем и младежи без опит с идеята да ги обучим за нашата дейност, каза Виктория Христова, представител на една от фирмите.

 

Младежката трудова борса бе открита от областния управител Стоян Пасев. Подобни срещи, организирани от Агенцията по заетостта, сами по себе си са уникални, каза той. Тези борси са път към бъдещето и към младите хора. Идеята е младите хора не само да идват да учат във варненските висши учебни заведения, но и да останат после на работа тук. Моята препоръка е тези борси да се провеждат по-често, отбеляза областният управител.

 

Тези срещи между работодатели и бъдещи работници се провеждат редовно вече пета година, каза шефът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов. Целта е младите, работили през лятото на плажа, да намират сериозно препитание и през останалите сезони.

 

Срещаме и сериозна подкрепа от страна на варненските университети студентите им да се запознаят с условията на труд още по време на следването. Неслучайно младежката безработицата във Варна е с толкова нисък процент. За това помогнаха много и назначените в бюрата по труда кейс мениджъри, които съдействат на млади незаети хора в търсене на работа. От този месец стартира и програмата „Старт в кариерата“ за заетост на младежи в областната и общинската администрация.

 

Заплащането не е високо, но работата в тях е сериозна школа за младите хора без опит, обясни Михайлов.
Сред официалните гости на есенна трудова борса бе и зам.кметът Пейчо Пейчев.   

 

Ставри Таргов

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна