IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
20:59 | 12 октомври 2019
Обновен: 10:26 | 24 април 2024

Варна почете 135-ата годишнина от създаването на Осми Пехотен приморски полк

Вижте снимки

По материала работи: Борис Проданов
Варна почете 135-ата годишнина от създаването на Осми Пехотен приморски полк

По идея на национално дружество "Традиция", регионален клон "8-ми пехотен Приморски полк" - Варна, с помощта на община Варна, командването на Военноморските сили и Варненска и Великопреславска митрополия, бе организирано тържествено честване на 135-та годишнина от създаването на светинята. Полкът участвал във всички войни за свободата, независимостта и обединението на България. Строят на почетният караул на Военноморските сили и членовете на клуб "8-ми пехотен Приморски полк", прие капитан І ранг Камен Кукуров, началник на щаба на ВМС.

С изпълнение на Представителният духов оркестър на Военноморските сили на марша "За нас Приморци", започна военният ритуал. Марш, забравен и не изпълняван 75 години. Изпълнението стана факт, след издирване на партитурата в архивните фондове на Военноморския музей. Маршът е създаден в началото на миналия век, от капел-майсторът на 8-ми полк Атанас Марков. Управителят на регионален клуб "8-ми пехотен Приморски полк" инж. Христо Станев, произнесе слово за историята на полка. Заупокойна молитва в памет на загиналите под знамето на полка, отслужи отец Живко Георгиев от Варненската и Великопреславска Света митрополия.

След "минута мълчание" за българските войни, бяха положени венци и цветя. На ритуала присъстваха областният управител на Варна Стоян Пасев, изпълняващия длъжноста кмет на града Пейчо Пейчев, кметовете на райони, представители на СОСЗР, военнослужещи и много граждани. Почетният караул от състава на свързочното формирование на ВМС и членовете на клуб "8-ми Пехотен Приморски полк", преминаха в тържествен марш пред "Портал-паметник на 8-ми полк".

Снимки Пресслужба ВМС

Коментари

Новини Варна