Експерт: Популацията на комарите счупи 20-годишен рекорд
Във Варна е ликвидиран друг вредител – средиземноморската цикада
Публикувана: 16 Oct 2019 | 9:54

През последните двайсетина години комарите не са били чак такъв проблем за Варна, с малко усилия можехме да предпазим гражданите от бурното развитие на популациите, но картината се промени коренно последните две години.

Това каза Антоанета Тончева, директор на ОП „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“ , в студиото на сутрешния блок на тв „Черно море“ –„ Утро в нашия град“.

Бум на летящите кръвосмучещи насекоми това лято отчетоха и здравните инспектори.

 

Двойно са се увеличили и сигналите за обработка на площи, потвърди Тончева.

Екипите ни бяха много натоварени през този сезон, отзовали сме се на близо 500 сигнала за кърлежи и комари, каза тя.

По думите й един от основните фактори, които благоприятстват развитието на свръхпопулацията на комарите, са промените в климата.

През последните две години влажната пролет и рязкото вдигане на температурите обуслови оформянето на много нетипични биотопи, обясни експертът.

В биотопи се превърнаха всички изоставени рухващи сгради или хаврите, покрити с бурна растителност, обясни Тончева, кaто допълни, че голяма пречка пред екипите от дезинсектори е забраненият достъп до частните имоти.

 

Като голям успех за общинската дирекция Тончева посочи своевременното справяне с друг вредител – средиземноморската цикада.

Бялата пеперуда беше сериозна заплаха за растителните видове във Варна, а общината започна биологична борба, като внесе гнезда на миниоси, които паразитират само върху цикадите.

Борбата с гризачите във Варна започна в понеделник и ще продължи до декември, припомни още Тончева. Ще бъдат третирани 700 декара дерета и 13 000 шахти.

 

Още по темата: 

Още от: Общество

Коментари ( 0 )