IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
09:13 | 21 октомври 2019
Обновен: 03:29 | 11 април 2024

Незрящи искат звуков сигнал за тротинетките във Варна

Популярните превозни средства развиват висока скорост за кратко време, тихи са и крият рискове за хората с нарушено зрение

По материала работи: Слав Велев
Незрящи искат звуков сигнал за тротинетките във Варна

Наредба за регулация на електрическите тротинетки поискаха от Съюза на слепите във Варна. Те смятат, че е наложително да се задължат производителите да монтират постоянна звукова сигнализация при движението им.

 

Популярните превозни средства развиват висока скорост за кратко време, тихи са и крият рискове за хората с нарушено зрение.

 

За този проблем разказа Славчо Аврамов пред БНТ. Той пресича велоалеята пред Дома на слепите във Варна всеки ден, за да стигне до спирка "Осми септември". Шумът от близкия булевард му пречи да се ориентира дали може безопасно да пресече велоалеята, по която се движат и тротинетки.

 

„Основно незрящите от тук минаваме и велосипедите са безшумни и няма как да ги чуем. Често пъти се е случвало да минават на сантиметри от нас, разказва Славо Аврамов. Затова те предлагат да бъдат оборудвани със специално устройство, което да издава шум при движение, за да могат те да го чуват.

 

Хората с нарушено зрение смятат, че може да се се намали рискът за тях, докато се придвижват пеша, пише monitor.bg.

 

Да се направи хоризонтална маркировка върху самата алея със съответния знак, че пресичат пешеходци е друга тяхна идея.

 

Също така от Съюза на слепите във Варна смянтат че трябва да се приеме разумно ограничение на скоростта им.

 

Хората с увредено зрение ще внесат предложенията си в Общинската комисия по архитектура и достъпна среда.

Коментари

Новини Варна