IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
15:50 | 21 октомври 2019
Обновен: 18:30 | 25 април 2024

Заработи работилница за преработка на пластмасови капачки във Варна

Това е първата публично показана в България подобна самоделна машина

По материала работи: Слав Велев
Заработи работилница за преработка на пластмасови капачки във Варна

Заработи работилница за преработка на пластмасови капачки във Варна. Първите машини работят и екип  обучава нови ентусиасти. Проектът е с подкрепата на Община Варна и Техническия университет. Екологично мислещи млади хора започват преди няколко месеца инициатива за създаване на пространство за рециклиране на пластмаси и обучение на младежи как да правят това. Пред Новия учебен корпус (НУК) на ТУ бе демонстрирана работата на две от машините, които работят едва от няколко дни.

 

„Предстои да се учреди ново сдружение, което ще се казва „Зелени мотиви“ и ще се занимава с преработка на пластмаса и демонстрации с цел обучение на младежи, свързани с рециклирането и с по-малкото отпадъци. Това каза Здравко Василев – председател на велоклуб „Устрем“ . Знаем, че този проблем става все по-голям. От рециклирани капачки може да се произвеждат всякакви продукти – може би не с всички изисквания за външен вид и качество, но вече имаме изработени примери на изделия от преработена пластмаса. Смятаме да се занимаваме и с т. нар. recycle (рисайкъл) – с директно използване на суровините наново – например на ленти и спирали. Това е здрав материал, може да замести свинските опашки и изолирбанда, с тази разлика, че може да се ползва многократно – например там, където се работи с кабели и електроника, както и за монтажни дейности. Това е устойчив материал. В Amazon например, 8 метра струва 8 долара.

 

Работилницата за рязане на бутилки струва не повече от 5 лв. Машините за капачки за 4, но в момента са пуснати две от тях. Първият ни продукт, който служи за нещо, са малки пумпалчета. Следващото изделие вероятно ще бъде ваза или купа. Нещата предстоят, в начален стадий са. Работим по другите две машини. Смятаме да произвеждаме текстури за 3D принтери. За тях има по-високи изисквания, така че ще минем на тях по-късно във времето. Нашите технологии са заимствани от Precious Plastic Community. Ние сме техни последователи. Те имат над 300 независими работилници по света. Следваме  техния пример и чертежи за машините. Това е първата публично показана в България подобна машина“, отбеляза още Здравко Василев.

 

По време на представянето пред студенти, бе изнесена кратка беседа за видовете пластмаса, за нуждата от правилно разделяне и почистване на материала, преди рециклирането. Повечето капачки, които ползваме в бита са от полипропилен или високо плътен полиетилен.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

 

Край Варна започва национален форум по физиотерапия

Енергото подмени съоръжения на стойност 400 000 лв. във Варненска област

Коментари

Новини Варна