IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
10:55 | 22 октомври 2019
Обновен: 05:24 | 18 април 2024

Преглеждат безплатно за рак на простатата през ноември във Варна

През миналата година през урологичния кабинет на Онкоболницата са преминали 3 962 мъже, като заболяването е открито при 235 от тях

По материала работи: Слав Велев
Преглеждат безплатно за рак на простатата през ноември във Варна

Варненската „Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков“ ще подкрепи международното движение „Movember, което цели да привлече вниманието към сериозните проблеми на мъжкото здраве.

 

За целта в урологичния кабинет на общинската болница през целия ноември ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи за рак на простатата. Тази година политиката на лечебното заведение за активна превенция на онкологичните заболявания бе подкрепена финансово от община Варна.

 

Акцентът през ноември, обявен за месец на сексуалното здраве, е борбата с рака на простатата - най-страшният и безкомпромисен убиец на мъжа в зряла възраст. Заболяването е сред трите най-смъртоносни карцинома в света, на второ място при мъжете след рака на кожата, като изпреварва белодробния и колоректалния карцином. Годишно в Европа се регистрират около 190 000 новооткрити случаи. В България

 

новооткритите са около 3 500 годишно

 

или около 10% от всички онкологични заболявания.

 

Като причина за смъртност от онкологични болести карциномът на простатата е на второ място след белодробния.

 

През миналата година през урологичния кабинет на СБАЛОЗ – Варна, са преминали 3 962 души. При 235 от тях е открито злокачествено заболяване на простатата. За да се лекува адекватно карциномът на простатата, е изключително важно той да бъде открит навреме, подчерта той. За жалост заболяването е коварно и то най-вече, защото симптомите се припокриват се с признаците на едно доброкачествено увеличаване на простатата - нощното ставане за уриниране, чувството за неизпразване на пикочния мехур, изтъняването на пикочната струя, а оттам и остатъчната урина, която се задържа в мехура. На по-късен етап се появява кръв в урината, но това показва развитие на процеса. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-ефективно е лечението.

 

Рисковите фактори, които определят появата на рака на простатата, все още не са добре проучени, но 3 от тях са доказани.

 

нарастващата възраст, етнически произход и наследственост.

 

Заболяването рядко засяга мъже под 40 г., но честотата му се увеличава с напредване на възрастта. При около 29% при мъжете над 60 и до 75 - 80% при мъжете над 80 години заболяването се диагностицира. За мъже, които имат родственик с това заболяване, рискът се увеличава 2 - 3 пъти. Около 9% от мъжете с карцином на простатата имат доказана наследствена болест. Съществуват и географски, и етнически различия при разпространение на клинично изразения карцином на простатата.

 

Ежегодната профилактика за мъже над 45 г.

 

е най-сигурният начин за ранното откриване на рака на простатата. При смущения в уринирането личните лекари могат да насочат пациентите към специалист-уролог. Съществува изследване на простатата със специфичен антиген,  може да се направи PSA, ректална ехография и биопсия при съмнение, за да се потвърди или отхвърли онкологична диагноза.

 

СБАЛОЗ – Варна, призовава мъжете над 45 години, независимо дали имат оплаквания или не, да се възползват от безплатните профилактични прегледи.

 

Записването ще се извършва на регистратурата на СБАЛОЗ – Варна, на бул. „Цар Освободител“ 100 и на телефон 052/975-840.

 

За движението „Movember

 

Моvеmbеr e мeждyнapoднo движeниe, имaщo зa цeл дa нacoчи oбщecтвeнoтo внимaниe ĸъм cepиoзнитe пpoблeми нa мъжĸoтo здpaвe. Зa пoпyляpизиpaнe нa инициaтивaтa oт едноименната фондация пpизoвaт вcичĸи мъжe дa cи пycнaт мycтaци пpeз нoeмвpи, за да се „промени лицето на здравето на мъжете“, както и дa ce вĸлючaт в пyблични диcĸycии нa здpaвнa тeмa, дa ca aĸтивни в coциaлнитe мeдии и в нeфopмaлeн пpиятeлcĸи ĸpъг.

 

Глoбaлнaтa инициaтивa тpъгвa oт Meлбъpн, Aвcтpaлия пpeз 2003 г. и днec e ocoбeнo пoпyляpнa пo цял cвят cъc cвoитe мycтaĸaти пapтитa.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна