IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
14:25 | 22 октомври 2019
Обновен: 18:30 | 23 април 2024

Руското училище обнови библиотеката си с родителска помощ

Св. Илиев: Малките ученици все още обичат да четат

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Ели Маринова

Обновената училищна библиотека на варненското Средно училище с езиково обучение (СУЕО)"Александър С.Пушкин" бе отворена цял ден за посещения. Официалното откриване от директора Светлан Илиев бе съпроводено от програма, подготвена от ученици и техните преподаватели. Обновяването се случи за една календарна година и е съвместен проект на родители, учители и ръководство. То е на обща стойност 15 хил.лв. и резултат на доброволен труд за изготвяне на проект за преустройството, боядисване, обзавеждане и декориране на пространството. Ученици вече дариха прочетени любими книги, както и съвсем нови издания.

 

„Инициативата е изцяло на училищното настоятелство, каза неговият председател Ивелина Медникарова. С новия фонд ще подпомогнем школото. Ние сме добрият пример в образованието. С това искаме да покажем и докажем, че така се прави. Преди човек да има някакви претенции към каквото и да било, трябва да даде пример.  Това е нашият принос за тази година – предоставяме едно уютно място, където не само децата, но и преподавателите да дойдат, да си свършат работата, за която са тук, да им е приятно и удобно. Библиотеката на училището е стара. Тя разполага с над 15 000 тома, но за съжаление повечето от тях са много стари издания. Нашата амбиция е  след като сме предоставили пространството, постепенно да започнем да обновяваме с нови книги. В момента сме обявили дарителска кампания. Целта е да се сменят старите издания с нови, по-интересни заглавия, защото, знаете, че сега е трудно на учениците да бъде привлечено вниманието с книжен носител. Вярваме, че ще успеем“, каза още Медникарова.

 

„Подкрепих идеята по две причини, сподели директорът Светлан Илиев. Първо, аз самият съм литератор и държа на книгата и второ – в този променящ се свят на новите технологии учениците повече държат в ръцете си телефоните, а забравиха книгите. За мен книгата е нещо много ценно, защото тя може да накара човек сам да достигне до един различен свят, да направи преценка на този свят. Може да се научи много не само от дигиталното пространство. Когато вземеш книгата в ръка, се обогатяваш и получаваш знания, които могат да ти донесат удовлетворение“, отбеляза още Илиев.

 

По негови думи, най-добрият начин да се върне интересът на децата към книгата е работа както на  учителите, но и на родителите. „Когато има добро взаимодействие между родители и учители и когато в къщи мама и татко покажат, че книгата е нещо ценно и научат децата си да четат, влизането на малчуганите в библиотеката ще стане лесно. Затова и настоятелството реши да направи този проект. Благодаря за нашите родители и се гордея, че това, което ние правим, едва ли го има другаде във Варна! Винаги когато се постави началото на нещо хубаво, има последователи. Малките деца все още четат. Проявяват интерес към книгата, докато учениците от гимназиалния клас, веднъж застанали пред компютъра, изгубват този интерес“.

 

Дарителската кампания е в ход и всеки, който желае да даде своя принос към фонда на библиотеката, може да донесе и остави свои книги.

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна