IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
15:42 | 6 ноември 2019
Обновен: 03:26 | 25 април 2024

Наблюдаваме Пасажа на Меркурий на 11 ноември

Варненски кръжочници по астрономия ще проследят явлението на открит западен хоризонт

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Преминаването на Меркурий пред Слънцето, наричано още пасаж може да бъде видяно на 11 ноември от 14:35 ч. до залеза в 16:49 ч. „Когато стигне до средата си, слънцето ще залезе и няма да  можем да го видим по диска на слънцето. Това каза астрономът Ева Божурова от Народна астрономическа обсерватория и планетаруим „Николай Коперник“ във Варна. Все още не е уточнено мястото, където кръжочниците по астрономия ще наблюдават явлението, но желаещите да го видят могат да позвънят на телефоните на планетариума, за да бъдат посъветвани с инструкции. „Тъй като ни трябва открит западен хоризонт, ще отидем вероятно на Морска гара с телескопите. Това, което ще видим е една малка черна точица, която ще се движи бавно.

Не съветвам тези, които имат телескоп да гледат към слънцето.

 

Това води до безвъзвратно ослепяване. Никакви импровизирани филтри не могат да помогнат. За безопасното и достатъчно комфортно наблюдение е нужен бинокъл или зрителна тръба с увеличение поне 15 пъти. Всички инструменти обаче трябва да са защитени със слънчеви филтри, намаляващи интензитета на слънчевата светлина до безопасни за човешките очи стойности. Не поглеждайте към Слънцето през прибор с незащитени обективи или окуляри, тъй като това е крайно опасно за зрението. Обективът на оптическия уред събира толкова повече светлина, колкото повече неговата площ е по-голяма от площта на зеницата на окото. Това са стотици пъти. Ултравиолетовите лъчи на слънцето изгарят ретината на окото и го унищожават  завинаги, каза още астрономът. Явлението няма да може да се види само с опушени или с тъмни стъкла от електроженни маски - традиционно използвани при наблюдения на слънчеви затъмнения. Малкият видим диаметър на Меркурий от само 10″ не позволява той да бъде забелязан без увеличителен прибор, дори на фона на слънчевия диск.

Защо ще видим пасажа?

 

За да се наблюдава това рядко явление трябва да бъдат изпълнени едновременно две условия. Първото е Меркурий да бъде в т.нар. долно съединение, тоест да се намира в най-близката до Земята точка от своята орбита. Второто условие е, че в същия момент Меркурий трябва да бъде във възходящия или в низходящия възел на своята орбита, т.е. да преминава през еклиптичната равнина (равнината на земната орбита). Ако всичко бъде изпълнено, Слънцето, Меркурий и Земята се оказват подредени по права линия, която всъщност е продължение на линията, съединяваща възлите на орбитата на Меркурий. Само тогава можем да видим малкия тъмен силует на планетата на фона на яркия слънчев диск. Двете условия се оказват едновременно осъществени в определени години около датите 9 май или 11 ноември. Когато наблюдаваме пасаж около 11 ноември - като предстоящия, Меркурий се намира във възходящия възел на орбитата си, т.е. пресича еклиптиката, издигайки се северно от нея, с ъглов диаметър около 10″. Такива ноемврийски пасажи се случват през периоди от 7, 13 или 33 години.

 

Предстоящият пасаж на Меркурий  на 11 ноември  се случва само 3.5 години след този на 9 май 2016 г. Следващото преминаване на Меркурий пред Слънцето ще бъде след 13 години - на 13 ноември 2032 г. преди обяд.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Варненските пчелари ще протестират напролет

Коментари

Новини Варна