IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
15:38 | 10 ноември 2019
Обновен: 13:57 | 15 април 2024

Облекчават процедурите за получаване на българско гражданство

Работна група разработи преки пътища за работа на етнически българи, живеещи в чужбина

По материала работи: Слав Велев
Облекчават процедурите за получаване на българско гражданство

Скоро ще бъдат оповестени резултатите от изработените от работна група мерки за облекчаване на процедурите, свързани с получаването на българско гражданство и възможност за работа на етнически българи, които живеят в чужбина. Това съобщи във Варна вицепремиерът Мариана Николова. Тя участва в честванията по случай 575 години от битката при Варна. „Скоро ще бъдат съобщени мерки за по-леко получаване на български паспорт за наши сънародници. В момента има работна група довършва започнатото разработване. Обсъждаме възможностите за промяна на българското гражданство, както и облекчаване на режима за влизане на работници от трети страни. В момента, в който сме готови, ние ще съобщим какви ще бъдат съответните предимства, които ще дадем. За уседналост говорим, както и за възможности, които да облекчат режима на влизане в Република България“, отбеляза още вицепремиерът. По отношение на мерките за сигурност, на фона на ситуацията с бежанците и тероризма, Николова допълни, че  и държавна агенция национална сигурност, и компетентните силови ведомства участват в работната група и това ще бъде взето предвид. 

 

С вход свободен и богата програма през уикенда Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей,  отбеляза 575 години от битката при Варна. Деца се включиха в „Работилница за славни рицари“, където с помощта на Сдружение „Арт – Визия“ рисуваха на тема „Битката при Варна“ или ще оцветяват елементи от рицарското въоръжение и снаряжение. Програмата продължи с двудневна международна научна конференция „Походите на Владислав Варненчик (1443 – 1444), в която български и чуждестранни специалисти  представиха най-новите научни разработки по темата.

 

Радослава Христова

С бoгата програма Парк-музей „Владислав Варненчик“ отбелязва 575 години от битката при Варна

Коментари

Новини Варна