IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
13:53 | 10 ноември 2019
Обновен: 02:48 | 25 април 2024

Празник на свети Мина подготвят в храм "Свети Атанасий" – Варна

11 ноември, понеделник

По материала работи: Слав Велев
Празник на свети Мина подготвят в храм "Свети Атанасий" – Варна

В притвора на храм "Св. Атанасий" се намира параклис в чест на свети великомъченик Мина. Тачи се като трети храмов празник. По този повод на 11 ноември от 8:30 часа ще се отслужи св. Литургия, а след нея водосвет. След това в параклиса ще се отслужи молебен канон към свети великомъченик Мина и ще се отчете петохлебие. Свети Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при императорите Диоклетиан (284-305 г.) и Максимиан (286-305 г.).

 

Изключително почитан от православните християни светия. След кончината му, воините отвели свети мъченик Мина извън града, запалили голям огън и хвърлили в него многострадалното му тяло. Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли тези свети останки в родния си град Александрия и ги погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

 

Варна отново протестира срещу новите социални услуги

Коментари

Новини Варна