IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
13:35 | 13 ноември 2019
Обновен: 21:19 | 6 април 2024

Раздадоха наградите на най-добрите ученици медиатори във Варна (СНИМКИ)

60 ученици от областта се включиха в състезанието по решаване на конфликти

По материала работи: Слав Велев
Раздадоха наградите на най-добрите ученици медиатори във Варна (СНИМКИ)

Председателят на Варненския окръжен съд - Марин Маринов, връчва награда на  Калоян Кирчев и Весела Богданова от отбора на Недка Пенева.

 

Раздадоха наградите на най-добрите ученици медиатори във Варна. 60 ученици от областта, разделени в 15 отбора,  участваха във второто издание на състезание по медиация миналия месец. 

 

Победителите получиха своите отличия на официалното отбелязване на Дните на медиацията днес, организирани от  Камарата на медиаторите в България, Окръжен съд – Варна, и Институт „Итера“.

 

Чрез този способ децата медиатори  разрешават конфликти, учат се на ефективна комуникация помежду си. Изграждайки новия начин на общуване и култура у младите хора, след това те добре могат да приложат наученото в различни сфери от обществения живот и в бъдеще. Работим усилено по стратегията медиацията да навлезе в образованието, а децата са опорната точка за реализирането й. Това каза Лиляна Савова, председател на Института по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове „Итера“.

В тазгодишното състезание по медиация най-високото отличие отиде при Ива Костадинова и Мария Куртева от отбора на Александър Иванов. На второ място се наредиха Калоян Кирчев и Весела Богданова от отбора на Недка Пенева. Трети са Цветан Витев и Атанас Петров.

Медиацията е важна, защото трябва да формираме функционална компетентност у децата, за да могат да се справят ефективно с конфликтите, каза Александър Иванов, учител в СУ за ХНИ  „Константин Преславски“ – Варна, и треньор на отбора, който взе първа награда тази година. Той сподели, че учениците проявяват голям интерес към стратегиите за справяне със спорове, защото конфликтите са част от тяхната действителност, от всекидневието им.  По думите му чрез новите придобити умения те се учат как да предотвратят насилието. Чрез този способ се създава среда на миротворците, категоричен е той.

 

Поздрав към всички участници отправи председателят на Варненския окръжен съд Марин Маринов. Радвам се, че този цивилизован способ за решаване на конфликти намира все повече привърженици сред младите хора, отбеляза той. По думите му все повече заинтересовани страни избират медиацията в разрешаването на спорове извън съда.

 

С радост забелязвам, че всяка година случаите, които се препращат към медиацията и са успешно разрешени, се увеличават. А моделът на нашия център е използван от други центрове в страната, каза още съдия Маринов.

 

Във Варна центърът функционира от 4 години, а резултатите са впечатляващи.  Имуществените интереси, които бяха разрешени , бяха за близо 300 000 лв. тази година.  Това пести пари на хората, категоричен е магистратът.

 

Той не скри, че в практиката си е срещал много хора, които са подхождали  с недоверие към медиацията. Като всяко ново нещо първоначално хората са скептични към този метод, но с течение на времето той придоби все по-голяма популярност, а много остават изненадани, че техният спор намира решение.

 

Работи се по промени в законодателството за въвеждането на задължителна медиация, разкри още съдия Маринов.

 

 

Трети награда грабна Цветан Витев и Атанас Петров. Отличието бе връчено от Лиляна Савова, председател на Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове „Итера“.

 

Областният управител Стоян Пасев връчва първа награда Ива Костадинова и Мария Куртева, от отбора на Александър Иванов.

 

 

 

ЕЛИСАВЕТА ИЛИЕВА

Снимки:ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна