IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
14:55 | 14 ноември 2019
Обновен: 04:45 | 15 април 2024

Благотворителен концерт "Заедно за Ванко" организират във Варна

14-годишното момче, в състояние на будна кома след тежък пътен инцидент, се нуждае от Вашата помощ

По материала работи: Слав Велев
Благотворителен концерт "Заедно за Ванко" организират във Варна

Благотворителен концерт в помощ на 14-годишния Ванко, претърпял тежка катастрофа, организират негови близки на 18 ноември, понеделник, в голям търговски център във Варна. Това съобщи бащата на пострадалото дете в сутрешния блок на телевизия „Черно море“ –  „Утро в нашия град“.

Хиляди досега се включиха  в каузата „Заедно за Ванко“ и се обединиха в борбата за бъдещето на детето.

Ванко е възпитаник на Спортното училище във Варна, състезател и шампион по бойни изкуства, но животът му се преобръща след фатален пътен инцидент това лято.

На 17 юни на злополучното Т-образно кръстовище край село Долище колата, в която пътува момчето, се блъска в тежкотоварен автомобил. В леката кола са бабата и майката на Ванко, които загиват.

Детето е прието в болница с опасност за живота, с вътрешночерепна травма и тежка мозъчна контузия.

В момента Ванко е в състояние на будна кома и е прикован към болничното легло, а лекарите правят всичко възможно детето да се подобри и да се събуди. Очаква се скоро малкият шампион да бъде изписан, но с това тежката битка да се изправи на крака не приключва.

Неговият баща Добромир, близки и приятели се опитват да съберат средства за транспортиране и за продължителна рехабилитация  в клиника в Германия.

За съжаление, необходимата сума за лечението - 78 000 евро, както и съпътстващите разходи са крайно непосилни за семейството му и те имат нужда от подкрепа.

Състоянието му е много тежко. Възстановяването ще бъде бавно, каза бащата на детето Добромир Тодоров, като допълни, че най-важната част от лечението му са рехабилитацията и физиотерапията.

Тежката съдба на семейството трогва познати и непознати.  Съпричастнa към голямата трагедия става и Наталия Лазарова, която се заема с кампанията „Заедно за Ванко“ и организира концерта.  Със семейството я свързва ДГ 38 „Маргаритка“, която посещават братчето на пострадалото момче и нейното дете. Така в борбата за Ванко се включва целият екип на детската градина и родителите.

Идеята за концерта се роди спонтанно, в движение. Аз съм инициатор и организатор, но от датата на инцидента до мен вече има една сговорна дружина.  С тяхна подкрепа и помощ  вярвам, че ще успеем, убедена е Лазарова.

Тя е в постоянен контакт с бащата Добромир след злополуката, за да се информира за състоянието на Ванко, а на 31 октомври се появява и лъчът надежда. От клиника в Германия е изпратена оферта за лечението на детето.  Така за часове се ражда и идеята за концерта.

Близки приятели на дамата веднага откликват на призива й за съдействие и помощ. Така още от 1 ноември се появяват идеи за поредица от инициативи. В благотворителен базар се включват майки на децата от ДГ 38 “Маргаритка“. Заявка за концерта пък дават много изпълнители, а по думите на Лазарова не стихват обажданията за молба за участие в каузата.

Децата също ще имат възможност да помогнат на Ванко със свои изделия от „работилничкатa за щастие“. Дечицата собственоръчно ще изработят ангелчета, а всеки, който иска, може да даде своя малък и ценен принос за оздравяването на Ванко.

В грандиозния концерт на сцената ще излязат и всички учителки от детската градина, които ще изпълнят китка от народни танци.

Всички родители и целият екип сме  едно голямо семейство. Нашата цел е да възпитаме едни добри хора в лицето на децата, каза Параскева Люцканова - директорката на ДГ 38 „Маргаритка“ .

До вчерашния ден средствата, събрани от платформата Helpkarma, са 7053 евро, а до 12 ноември  в дарителската сметка са постъпили 44 000 лв. От днес в търговския център ще бъдат поставени и кутии за дарения.

Всички желаещи да подкрепят семейството могат да го направят и на дарителската сметка.

 

Дарителска сметка

IBAN: BG 72TTBB94001527219179

BIC: TTBBBG22

Титуляр по сметка: Добромир Емилов Тодоров

Можете да изразите своята съпричастност и да дадете вашия принос за оздравяването на Ванко и чрез платформата helpkarma.

Черно море

 

Целия разговор с бащата на пострадалото момче и организатора на концерта вижте тук: 

 

Коментари

Новини Варна