IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:58 | 14 ноември 2019
Обновен: 00:40 | 26 април 2024

Над 33 000 деца са минали през Логопедичния център във Варна

Най-често малчуганите са измъчвани от затруднено звукопроизношение

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка авторът.

Над 33 000 деца са минали през Центъра за подкрепа на личностно развитие – Логопедичен център Варна, от неговото създаване досега. Това съобщи директорът на общинската структура Лили Лазарова. Това стана на пресконференция, посветена на професионалния празник на логопеда.

 

Близо 10 000 подрастващи от детските градини и училищата на територията на Варна са включени в традиционното есенно проучване на речта на малчуганите. В сравнение с последните няколко години няма бум на езикови и говорни нарушения, бе категорична Лазарова. Най-често децата са измъчвани от затруднено звукопроизношение.

 

Специализираният център е посрещнал новата учебна година с 42 консултативно-диагностични кабинета, базирани в детски градини, училища и околоблокови пространства. В тях работят 29 логопеда на издръжка от общината. Идната седмица се очаква откриването на нов кабинет в ДГ „Славейче“.

 

Мрежата ни се разраства, посочи Лазарова. Кабинетите се ползват и за база за обучение на студенти по логопедия към Медицинския университет във Варна.

 

Работата на терен на нашите логопеди е тиха, но много полезна за децата с проблеми в говора, подчерта в изказването си Лилия Христова, шеф на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“. 

 

Община Варна подкрепя съвместната им работа с Медицинския университет в областта на логопедията, добави тя.

 

Ставри Стефанов

 

Коментари

Новини Варна