IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
12:12 | 19 ноември 2019
Обновен: 16:30 | 14 април 2024

Варненски експерт: Намаляването на мазнините при хранене пази от подагра

От заболяването са застрашени хора, които консумират много животински продукти и алкохол

По материала работи: Ставри Таргов
Варненски експерт: Намаляването на мазнините при хранене пази от подагра

Редовните профилактични прегледи и намаляването на мазнините в дневния режим на хранене могат да ни предпазят от подагра. Това заяви в ефира на тв „Черно море“ началникът на първа клиника по кардиология в УМБАЛ „Света Марина“ проф. д-р Йото Йотов.

 

Той допълни, че през последните години заболяването засяга и все повече млади хора.
Наречена“царска болест“ , подаграта е едно от сериозните заболявания, които променят живота на много пациенти. Една от основните причини е натрупването на пикочна киселина в организма. А за наличието й можем да разберем с кръвно изследване във всяка една лаборатория.

 

Може да бъде изследвана и урина, но това е сравнително по-рядко. Обикновено е необходимо да се вземат само кръвни изследвания, обясни проф. Йотов.

 

Той уточни, че повишени нива на пикочна киселина в България има една трета от населението. Това метаболитно заболяване се среща само при човека, защото за разлика от животните, ние нямаме така наречения ензим ориказа, който разгражда пикочната киселина до по-благоприятни метаболитни продукти.

 

Подаграта се  среща при хора, които по-често консумират голямо количество животински продукти и алкохол. От заболяването страдат предимно хората над 50 години, но напоследък  се среща и при по-млади пациенти. А симптомите понякога може да бъдат  доста обострени - пристъпи на внезапна, рязка болка в ставите, особено на палеца, откъдето се получава внезапна, остра болка, подуване, зачервяване с повишаване на телесната температура.

 

Тези признаци се явяват като гръм от ясно небе за пациентите, призна професорът.

 

Ако пристъпите се лекуват навреме, те отшумяват, иначе засягат и други части на тялото. Тогава заболяването прогресира и може да доведе до инвалидизация.

 

Лечението на подаграта включва лекарства, намаляващи възпалителната реакция в ставните кухини и медикаменти, които да намалят стойностите на пикочната киселина. Разбира се, важна е и диетата. Пациентите трябва да намалят приема на белтъчини и мазнини. 

 

Ранната диагностика и навременното лечение е основен фактор за справяне с болестта и връщането на пациента в нормалния ритъм на ежедневие, обобщи проф. Йотов.

 

Радослава Христова
 

Коментари

Новини Варна