IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
14:51 | 20 ноември 2019
Обновен: 17:01 | 21 март 2024

Извършиха първата хирургическа интервенция с робот във Варна

Операцията с робот Da Vinci Xi бе ръководена от проф. д-р Красимир Иванов

По материала работи: Слав Велев
Извършиха първата хирургическа интервенция с робот във Варна

Първата робот-асистирана хирургична интервенция в морската столица бе извършена от проф. д-р Красимир Иванов. Медицинският университет и УМБАЛ „Св. Марина“ стартираха проекта за роботизирана хирургия в морската столица. В университетската болница е инсталиран последният модел четвърта генерация робот Da Vinci Xi, който позволява да се извършват всички видове операции в коремната и торакалната хирургия, в урологията и гинекологията. Това е най-модерната роботизирана система в България, която позволява да се използват последните генерации хирургичен инструментариум, чрез който се извършват изключително елегантни и щадящи пациента операции, гарантиращи неговото бързо възстановяване с минимална травма и болка и следоперативен контрол.

 

МУ-Варна и  УМБАЛ „Св. Марина“ подготвят 4 екипа, които са в състояние да извършват целия спектър хирургични интервенции в областта на коремната хирургия и урологията. Системата е оборудвана с вградени симулатори, чрез които младите хирурзи ще тренират и придобиват необходимите умения. Това е най-голямата придобивка през 2019г. на варненското здравеопазване, която ще даде възможност на пациентите да получават хирургично лечение, съответстващо на най-високите световни стандарти.

 

Екипите, ръководени от Ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, са преминали обучение във водещи европейски клиники и имат амбицията да се превърнат в център за подготовка на висококвалифицирани лекари за роботизирана хирургия. Ръководството на университета и болницата са поставили въпроса за финансиране на роботизираната хирургия пред МЗ и НЗОК. Към момента в България НЗОК заплаща само за робот-асистирани операции в областта на гинекологията. Робот Da Vinci Xi е финансиран по проект  BG05M2OP001-1.002-0010-C03 „Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и  телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия“,  финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и Европейски фонд за регионално развитие.

 

Променят маршрута на три автобусни линии във Варна

 

 

 

Коментари

Новини Варна