IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
16:02 | 21 ноември 2019
Обновен: 12:39 | 10 април 2024

Германия и Великобритания са топ дестинациите от порта ни

От летище Варна очакват до края на годината да достигнат до дву-милионния си пътник

По материала работи: Слав Велев
Германия и Великобритания са топ дестинациите от порта ни

9% спад на пътниците, преминали през летище Варна през 2019 отчетоха от аеропорта в морската столица по време на лекция, организирана в Третото издание на изложението Туризъм Експо "Дестинация Варна“ в Двореца на културата и спорта. Не всички от преминалите през терминалите са туристи, бе уточнено в лекцията, която предизвика интерес от присъстващите туроператори и представители на хотели и ресторанти. Водеща дестинация и през настоящата година остава Германия. Дори и в това направление обаче е имало спад с 10%, в сравнение с 2018 г.

 

На второ място остават вътрешните линии, в частност – до столицата. Три пъти на ден се осъществяват полети до София като основният поток е бизнес-трафик, както и връзки, които пътуващите правят от столичното летище. Трета топ дестинация от порт Варна през 2019 г. е Великобритания, където се отчита 27% ръст. Спад на пътникопотока има при пътуващите от и за Полша (11%) и Русия – цели 27%. Повишило се е пътуването от и до Австрия и Турция. До голяма степен причината е отворения директен полет до Истанбул от пролетта, както и до Виена. Спад има в пътуванията от и до Чехия, Норвегия и Италия.

 

От летище Варна очакват до края на годината да достигнат до дву-милионния си пътник, като уточниха, че през 2018 година той е пристигнал още през летния сезон. Въпреки песимистичните прогнози в началото на годината, от порта считат, че по-скоро можем да говорим за нормализиране на трафика от нивата на 2017 г. Спадът в туристическия трафик не успя да компенсира ръста на постоянния пътникопоток.

 

С 12% по-малко пътници са преминали през варненското летище през активния сезон – май – октомври. Сред основните причини за отлива, от порта считат, че са фалитите на  няколко чужди авиокомпании, намалените полети на други няколко, както и техническия гаф на самолетите Боинг 373 Макс. Като положителна тенденция бе отчетено отварянето на нови линии, 670 полета повече на нови авиолинии, които пътуват за първи път през 2019 г. през Варна.

Ели Маринова

Коментари

Новини Варна