IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
13:19 | 26 ноември 2019
Обновен: 18:09 | 16 април 2024

Регионалната колегия на мед сестрите не иска разединение на Асоциацията

Протестите на медицинските специалисти продължават, следващият е на 15 декември

По материала работи: Слав Велев
Регионалната колегия на мед сестрите не иска разединение на Асоциацията

Здравната комисия отхвърли и двата законопроекта за разделяне на БАПЗГ. Мецинските сестри готвят нов голям протест за 15 декември, на който отново да заявят исканията си. И двата законопроекта бяха за разделяне на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и обособяването на отделни съсловни организации за медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и кинезитерапевтите, фелдшерите и лекарските асистенти. За медицинските професии от професионално направление „Здравни грижи“ (медицински лаборант, рентгенов лаборант, ортопедичен техник, масажист с увредено зрение и инспектор по обществено здраве) се предвиждаше БАПЗГ да остане съсловната им организация.

 

Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във Варна застава зад становището, че медицинските специалисти трябва да останат в единна организация. „Ние сме убедени, че професионалистите по здравни грижи имат нужда от единна организация и това е по-добрият модел за България. Това каза Райна Бояджиева, председател на варненската Регионална колегия в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов. Този действащ закон не е изчерпал напълно възможностите си за регламентиране на професиите от професионално направление Здравни грижи. Съвсем малко колеги от протестиращите искаха разделяне на съсловната ни организация. Зад това има нечии политически интереси. Разделянето обаче няма да реши проблемите ни, а ще ги задълбочи“, добави специалистът. 

 

По думи на Райна Бояджиева, има малки населени места, в които работят малко на брой акушерки, фелдшери, рехабилитатори и медицински лаборанти. Там представителството е минимално. Практически е невъзможно те да образуват дружество и комуникацията с регионалната колегия е почти невъзможна. „Ако тези закони бяха приети, щеше да се наруши принципът на равнопоставеност на регионално ниво. През 2005 година бе създадена и регламентирана обединената мощна организация, която да представлява интересите ни.  Асоциацията има 28 регионални колегии.  Законът е атакуван от две политически партии. Ние ще продължаваме да следваме мисията си и да полагаме грижи за населението. Повечето от колегите ни не желаят разделяне. Ние обаче искаме обозримо решаване на проблемите ни. Протестната вълна продължава докато те не се решат. Има момент на недалновидна политика по отношение на нашето съсловие. Нашите искания са за по-добро заплащане, по-добри условия на труд, стратегии, които за в бъдеще да се изградят. С новия Национален рамков договор и увеличаване на над 200 клинични пътеки се надяваме да има и увеличение на заплатите. Ще има процентно разпределение от клиничните пътеки за фонд работна заплата. Във Варна ще бъдат обучени спешни медици. Министър Ананиев каза, че заплащането на спешните медици ще бъде увеличено двойно“.

 

Според Райна Бояджиева, сериозен е недостигът на медицински специалисти в морската столица. „При население от 400 000 души медицинските сестри трябва да са поне 3 000. В момента във Варна работят обаче само 1305. Заради кадровия недоимък и неизискването на членство,  тази бройка не показва пълния им обхват. Важно е ръководителите на лечебните заведения да водят точната бройка. 330 са акушерките, а лаборанти, рехабилитатори, фелдшери са изключително малко. Няма лечебно заведение в града, което да не търси специалисти. Дано новите дипломирани медици да се влеят в нашите редици и да ни заместят в бъдеще. Средната възраст на колегите е 50 годишна възраст. Имаме специалисти в пенсионна възраст. Но условията стават все по-добри. Стъпка по стъпка постигаме своите искания“, отбеляза председателят на Регионалната колегия във Варна.

Ели Маринова

 

Коментари

Новини Варна