IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
12:17 | 4 декември 2019
Обновен: 09:34 | 20 април 2024

В АГ-то във Варна спасиха живота на родилка след тежко усложнение

Стигнало се до състояние на ДИК синдром, което е една от най-опасните компликации в акушерството

По материала работи: Ставри Таргов
Проф. д-р Емил Ковачев със спасената пациентка и нейното бебе.

Лекари от АГ болницата във Варна спасиха живота на жена след тежко усложнение по време на раждане.

 

Пациентката е на 38 години и е от Велики Преслав. При постъпването й в болницата е поставена диагноза „плацента превия акрета“, изключително рисково състояние в акушерската практика, което представлява предлежание на плацентата с аномалии в прикрепването. Това е абсолютна индикация за оперативно раждане (Цезарово сечение).

 

Състоянието на пациентката е съпътствано от сериозни кръвотечения, изискващи прецизно наблюдение и последващо секцио. Кръвотечението и усложненията са продължили по време на самата оперативна интервенция.

 

Стигнало се до състояние на ДИК синдром (дисеминирана интравазална коагулопатия), което е една от най-опасните компликации в акушерството, съпроводена от нарушения на кръвосъсирването и микроциркулацията с последваща полиорганна недостатъчност.

 

ДИК синдромът протича в три фази и изисква предприемане на животоспасяващи комплексни действия от страна на медицинските екипи, обясняват експертите. Своевременните реанимационни действия на екипа от акушер-гинеколози и анестезиолози стабилизират състоянието на пациентката.

 

Благодарение на навременната и високо-квалифицирана медицинска помощ на лекарите от АГ болницата, пациентката е изписана в добро общо състояние и се радва на здраво момченце, съобщиха от лечебното заведение.

 

Черно море
 

Коментари

Новини Варна