IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
09:19 | 4 януари 2020
Обновен: 23:23 | 3 май 2024

БМФ ще разследва изчезването на моряците край Норвегия

Последно "Стара планина" е инспектиран на 9 декември

По материала работи: Пламен Янков
БМФ ще разследва изчезването на моряците край Норвегия

Започва разследване за причините за изчезването на двамата моряци от борда на кораба "Стара планина" край Норвегия, съобщиха от Параходство "Български морски флот" (БМФ) АД във Варна, цитирани от dnes.bg.


Какво се е случило ще проучи капитанът на кораба. Тъй като "Стара планина" плава под флага на Малта, разследване ще бъде предприето и от администрацията на флага и от специализираното звено на дружеството-оператор на кораба - БМФ.
За случая е информирана и Варненската окръжна прокуратура.

 

Инцидентът на борда на кораба станал на 2 януари по време на преход от пристанище Мурманск за пристанище Констанца на около 100 километра от бреговете на Норвегия. Тогава в района метеорологичните условия са били много лоши - вятър със скорост 20-25 метра в секунда и вълни с височина 9-10 метра.

 

След падането на двамата моряци зад борда е обявен сигнал за бедствие и са информирани бреговите власти. Под командването на Бреговата охрана на Норвегия е организирана спасителна операция с участието на два хеликоптера. Въпреки усилията двамата не са открити.

 

От БМФ посочват още, че последно "Стара планина" е инспектиран на 9 декември 2019 г. за съответствие с изискванията на флага на Република Малта и на Държавния пристанищен контрол на Норвегия във връзка с Парижкия меморандум за разбирателство, включително за съответствие с изискванията за морска безопасност.

 

И двете инспекции са завършили без забележки от страна на контролните органи.

 

Четете още за инцидента

Прекратиха издирването на моряците паднали в Норвежкото море

Изчезналите моряци в Норвежко море били без спасителни жителки

Коментари

Новини Варна