IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
13:00 | 14 януари 2020
Обновен: 18:29 | 25 април 2024

С посяване на жито и наричания за здраве Казашко посрещна Нова година

Как празнуват по стар стил във варненското село

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

С наричания за здраве, ритуал с жито, песни и танци, варненското село Казашко  посрещна Нова година по стар стил. Празнична трапеза чакаше пеещите деца и възрастни в една казашка и една българска къща за преминаването в новата година според Юлианския календар. На домашната трапеза в този ден присъстват пирожки, сельодка, руска салата и типично казашки ястия. Въпреки, че деца и внуци празнуват и по нов стил – на 31 декември, староверците предават на младите поколения своите ритуали. „Празникът радва и обединява хората от нашето село – каза кметът Гергана Петкова.  С празниците си показваме, че Казашко е и едно съвременно и модерно населено място.

 

От традициите си извличаме мъдростта на нашите предци. На този ден изпълняваме ритуалите щедруване / сурвакане, обичая посяване, пръскане на семена и наричане за здраве и изобилие в една казашка и една българска къща. Така още веднъж показваме, че почитаме миналото и гледаме в бъдещето. Стараем се чрез живота си в селото, децата ни да не поискат да го напуснат“, каза още Гергана Петкова.

 

Според официалните исторически сведения преди повече от 300 години, подбудени от религиозни реформи и европеизацията на тогавашна Русия по времето на Петър Велики, много от тях напускат пределите на страната си. Заселват се по поречието на Дунав, в Мала Азия и другаде, търсейки спасение за вярата си, тъй като много от тях изповядват старото православие и до днес. Промените настъпват и в тогавашна Румъния, където старообрядците живеели известно време необезпокоявани от никого.

 

Когато празнуват, в селото имали обичай да връзват краката на гостите си. Те обичат да припомнят за празника, като обикалят улиците на селото с песни и танци на този ден. Към момента с обичаното „С новым годом“ се поздравяват повече от 400 души. Група, съставена от деца и жени, облечени в традиционни носии обикалят къщите из селото и ръсят дворовете с жито за здраве и берекет. Посрещат ги в домовете и ги черпят като си наричат здраве и изобилие през цялата година. Традиционна гармошка (или акордеон) акомпанира обичани песни, а чевръсти домакини са подготвили традиционни казашки ястия.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Най-малкото варненско село пази духа на казаците

Коментари

Новини Варна