IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
12:15 | 22 януари 2020
Обновен: 16:47 | 21 март 2024

РЗИ - Варна: Ако пътувате до Китай, имунизирайте се срещу грип

Нов коронавирус е докарал пневмония на 59 души в тази страна

По материала работи: Ставри Таргов
РЗИ - Варна: Ако пътувате до Китай, имунизирайте се срещу грип

Ако пътувате до Китай, имунизирайте се срещу грип. Това се казва в писмо на Министерството на здравеопазването, изпратено до Регионалната здравна инспекция във Варна. Причината - нов коронавирус, който е докарал пневмония на 59 души в тази страна.

 

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (ЕЦКЗ) , Стокхолм на  31.12.2019 г., здравните власти в град Ухан, административен център на провинция Хубей, Китай,  информираха за  взрив от 27 случая на пневмония  с  неясна етиология сред хора, посетили пазара  за  продажба  на  риба и животни  –Wuhan's SouthChina   Seafood   City  market.

 

Заболелите са с оплаквания от треска, диспнея(задух, затруднено дишане)  и рентгенографски данни за двустранни белодробни инфилтративни лезии, като до 5.01.2020 г. техният брой е достигнал 59 и продължава да расте.

 

Предприети са мерки по изолация на болните, издирване на контактните, затваряне и дезинфекциране на пазара.
Не се наблюдава предаване на инфекцията от човек на човек, както и няма случаи сред здравните работници според китайските власти.

 

Сезонните  грипни  вируси,  вирусите  на  птичия  грип,  аденовирусите,  коронавирусите, причиняващи  тежък  остър  респираторен  синдром  (SARS)  и  близкоизточен  респираторен синдром (MERS), се изключват като причинители от проведените лабораторни изследвания.

 

Европейския център за контрол на заболяванията съобщава, че по данни на член на китайската инженерна академия е дешифрирана генетична последователност (секвенция) на причинителя на случаите и вероятно  се  касае  за  нов  коронавирус, открит в кръвните проби и слюнката на 15 от развилите заболяването.

 

Изясняването на всички обстоятелства около разпространението на вируса продължава,  като  е  необходимо допълнително  събиране  на информация по отношение на етиологията,  експозицията, епидемиологичните данни, изготвяне дефиниция на случаите и други.

 

През последната седмица по информация на СЗО  хора със симптоми на пневмония и данни за пътуване до Ухан са идентифицирани на международни летища.

 

Съветите са:

 

*Пътуващи с данни за респираторни  оплаквания (висока температура, треска, затруднено  дишане),  които се завръщат от Ухан или са пътували до  Китай  и  са престояли в Ухан, трябва да потърсят  медицинска  помощ, като  информират  медицинските специалисти за своето пътуване;

 

*Поради настоящата висока интензивност на сезонния грип в Китай е препоръчително пътуващите да се имунизират  с  грипна  ваксина  поне две седмици преди пътуването, за да се предотврати тежко заболяване в съответствие с националните и международни препоръки;

 

*Поради създадената епидемична обстановка и отчитайки факта за наличие на директни полети от Ухан до Париж, Лондон и Рим в рамките на ЕС, както и предстоящото отбелязване  на  китайската  Нова година в края на януари, ЕЦКЗ препоръчва  на пътуващите до Ухан да избягват посещение на пазари за животни и птици, както и контакт с  животни, особено домашни птици  и техните  екскременти;  да спазват и добри  хигиенни  практики  при измиване на ръце и приготвяне и консумация на храни.

 

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна