Варненски инфекционист: Избягвайте места със струпване на хора, за да се предпазите от грип
Честото миене на ръцете също помага
Публикувана: 22 Jan 2020 | 14:07

За предпазване от остри респираторни инфекции и грип избягвайте моловете и местата с голямо струпване на хора. Това посъветва в сутрешния блок на тв „Черно море“ д-р Илиян Тодоров от клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Света Марина“.

 

Много са полезни топлите чайове, медът, лимоните, както и виното в разумни количества. Много е важно също поддържането на добра лична хигиена, която включва честото миене на ръцете.

 

При кихане е добре да слага кърпичка пред устата. Хубаво е в рискова среда да се носи предпазна маска, която да се сменя на час-два, каза още инфекционистът.

 

Той сподели, че заради меката зима случаите на грип са зачестили по-късно. Епидемия се очаква в края на януари и началото на февруари. Грипната инфекция е опасна, защото е на цялото тяло. Вирусът срива имунната защита и отваря организма към други инфекции.

 

Това е особено опасно за рисковите групи, сред които са децата, възрастните хора, бременните, хората с хронични заболявания и други.

 

По принцип младите и здрави мъже и жени изкарват грипа без усложнения за седмица, но това не означава, че не трябва да взимат профилактични мерки, каза още д-р Тодоров.  
 

Ставри Стефанов

 

Още по темата   "Щрихи от утрото" (22.01.2020) - Настъпва ли грипът към Варна?

 

 

Коментари ( 0 )