IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
12:03 | 23 януари 2020
Обновен: 09:01 | 22 април 2024

Психиатър: Семейна терапия можеше да предотврати трагедията в блок 302 във „Владиславово“

Не мога да кажа дали е нещастен случай или самоубийство(по-скоро е първото), но тук има много агресия, смята проф. Христо Кожухаров

По материала работи: Ставри Таргов
Психиатър: Семейна терапия можеше да предотврати трагедията в блок 302 във „Владиславово“

Трагедията, при която 66-годишен бивш военен взриви апартамент в блок 302 в район „Владислав Варненчик“, е можело да се предотврати. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов проф. д-р Христо Кожухаров, началник на втора психиатрична клиника в УБАЛ „Света Марина“, и ръководител на катедрата по психиатрия и медицинска психология в Медицинския университет във Варна.

 

Ясно е, че  случая става въпрос за продължителна дисхармонична връзка, при която у мъжа са се активирали ревност и агресия. Той търси помощ, пишейки на медия, за да разреши проблема. Неговата интерпретация е: „Аз не съм насилник, защото малтретирам жена си, аз съм жертва, поставена на ръба“.

 

Затова търси внимание, за да не бъде изгонен от апартамента. Не мога да кажа дали е нещастен случай или самоубийство(по-скоро е първото), но тук има много агресия, смята проф. Кожухаров. В идеалния случай двойката е трябвало да потърси фамилен терапевт, който да види дисхармоничните модели в съжителството.

 

Можела е да потърси помощ и при отделни терапевти, за да може всеки да изгради нов тип взаимоотношения, които да приложи във връзката.

 

Хубавото е, че жената е била настанена по-рано в защитено жилище, защото е можело да стане още по-страшно, призна психиатърът.

 

Според него психичното здраве на българина не е влошено, но в последно време има редица инциденти(например жестокото убийство на Андрея в с. Галиче), които будят тревога. Причините могат да се потърсят в това, че живеем в условията на криза, при разграждането на един социален, икономически и фамилен модел и трудната му замяна с нов.

 

Това е сложен и дълъг процес, водещ до много изкривявания. Така се стига до т.нар. липсващи родители(развод, гурбет в чужбина и други), при което се стига деца на възраст 14 г. – 17 г. да се оставят на възрастни близки и роднини, лишени от знания и умения да полагат адекватни грижи и контрол на тийнейджърите.

 

Феноменът липсващи родители го има и в развитите западни общества, но там децата се преместват в приемни семейства, в общински и държавни структури с голям набор от специалисти, които следят стриктно за развитието им. Има немски, норвежки модел… Докато у нас цялостна политика по проблема няма, обобщи, проф. Кожухаров.   

 

Ставри Таргов

 

 

Още по темата    "Щрихи от утрото" (23.01.2020) - Защо психичното здраве на българина се влошава прогресивно?

Коментари

Новини Варна