IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
13:58 | 18 февруари 2020
Обновен: 11:24 | 19 април 2024

Деца скачаха лъвския скок на Апостола във Варна (СНИМКИ)

С поредица инициативи НУ „Васил Левски“ отбелязва паметта на своя патрон

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Сред всичките ни герои и свети мъже и жени от мътните години на историята, няма друг човек, чийто лъвски скок продължава вече близо две столетия  да ни респектира и натъжава така, както Оня паметен скок на Апостола. Защото нека си го кажем направо – няма и частица от чистотата и устрема на Левски в днешния обществен живот. В учебниците на децата по всяка вероятност още пише заучените клишета, че идеалът и примерът на Васил Иванов Кунчев ни „води към онези светли идеали, които трябва да изграждат основите на нашето мислене и възприятие за света“.

В цялата страна на 18 февруари си припомняме злощастното въже, на което увисна една от най-свидните рожби на отечеството. А училищата намират свой начин да поддържат паметта на Апостола жива. Във варненското едноименно школо в Аспарухово битува традиция децата да повтарят лъвския му скок. Тази година учениците, които са разпределени заради ремонта на своето школо, го проведоха в двора на училище „Любен Каравелов“. Опитах се да науча кой и откога е въвел тази традиция, но корените ѝ се оказаха съвсем в началото на създаването на НУ „Васил Левски“. Правим тази поредица от мероприятия, посветени на нашия патрон, за да възпитаме у децата нещо от духа на Апостола – каза Янка Димитрова, учител на 4 клас, която е и вдъхновител на лъвския скок през последните години.

 

Децата са много борбени и емоционални, включват се с готовност и искат да покажат, че са носители на повелите на Левски. Показват го и по време на уроците, и в допълнителната работа през тази седмица. Рисуваха тематично по темата за Апостола и имаше 4-5 рисунки за отличен. Приготвили сме и награди, но и по една емблема – лъвче, което всяко дете участник в скока ще получи. Те си ги пазят през годините. Случвало ми се е да ме спрат вече пораснали, мои бивши възпитаници и да споделят, че още пазят тази емблема и тя означава много за тях. Оптимистка съм, ние учителите трябва да вярваме, че ще се роди втори Левски. Имаме нужда от него. Но затова на децата трябва да се помогне. Родителите също трябва да дадат своя принос в това“ каза още Янка Димитрова.

 

Директорът на Начално училище „Васил Левски” Стела Петрова разказа за поредицата инициативи, посветени патрона на школото. „Във всяка класна стая е подреден кът на Апостола, в часа на класа проведохме беседи за живота и делото му. Всеки клас излъчва участници за училищните конкурси, както и рисунки на тема „Моята родина България“. Учениците от ІV клас творят есета на тема „И аз обичам Левски“. Във вторник във фоайето на първия етаж в кметство „Аспарухово“ подредихме изложба под надслов „Моята родина България”. По класове се четат произведения, посветени на живота и делото на Левски. Подготвени са мултимедийни презентации. Вълнуващото състезание „Лъвски скок“ води началото си още със създаването на училището. На 19 февруари в храм „Св. Цар Борис І“ от 9.30 ч. ще бъде отслужена панихида в памет на Васил Левски с участието на третокласниците. В същия ден четвъртокласниците ще участват в общоградското поклонение пред паметника на Васил Левски в Морската градина“, каза още Стела Петрова. Тя пожела на учениците да запазят Левски в сърцето си.

 

Малката Никол Пламенова цитира крилатата мисъл на Апостола „Ако загуба, губя само мене си, ако спечеля, печели цял народ“. Стилиян Тодоров, който е четвъртокласник сподели, че училището ще му липсва догодина, когато трябва да го смени. Той знаеше, че Левски е създавал комитети. Теодора не иска да се ражда друг Левски, защото няма как да е същият.

 

Състезанието по лъвски скок бе  вълнуващо и наситено с много емоция от всички деца – участващи и гледащи. От всеки клас бяха излъчени деца, които да скочат.  От няколко години в скачането участват и момиченца. Победителите в днешното състезание "Лъвски скок" са: момчета: 1. Виктор Янчев от 4 клас - 195 см. Момичета: 1. Симона Найденова - 190 см. Лакомства и топки за класовете, излъчили победители във всяка възраст имаше на финала на своеобразния Лъвски скок.

Целият преподавателски екип се е включил в мисията да запечата в сърцата на тези малки деца делото и посланията на Апостола.

 

 

На тях и на родителите на тези деца им предстои нещо ново и сложно. Ново, защото в част от тези учебници към днешна дата ще пише изопачена и омекотена информация, за която те ще трябва да останат будни. На добър час на тези малки българчета, които ще трябва да разчитат все повече своите инстинкти за национално самосъхранение!

 

Поклон пред делото и саможертвата на Апостола на свободата! В негово лице България получи необикновения дар по земите й да броди една от най-непреходните личности. Човек – необикновен по своята същност и характер. Буден и непримирим дух. Боец и радетел за свобода и равенство. И днес Левски продължава да е нашата мярка за човечност.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна