IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
14:26 | 19 февруари 2020
Обновен: 17:24 | 22 март 2024

Продадоха кораба "Перун" за 274 800 лв. във Варна

Мълчаливият протест на представители на морската общност срещу продажбата му не даде резултат

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Варненската фирма "Юнион инвестмънтс” спечели търга за продажба на спасителния кораб "Перун", съобщиха от  "Пристанищна инфраструктура".  “Днес в гр. Варна е отворена единствената подадена оферта за търга за продажба на движима вещ – частна държавна собственост – сп/вл „Перун”, предоставен за управление на ДП „Пристанищна инфраструктура”. Офертата е от „Юнион инвестмънтс“ ООД за сумата от 274 800 лв. без ДДС. Търгът ще се счита за приключил след приключване на работата на комисията и след подписване на договор”, казаха още от "Пристанищна инфраструктура".

 

Мълчаливият  протест на представители на морската общност срещу продажбата на спасителния ни кораб не даде резултат. "Събираме се на погребението на Перун", заяви Никифор Герчев, който е първият капитан на плавателния съд. Самият  той е правил не малко опити да спаси кораба ни от продажба, като е сигнализирал Окръжната прокуратура във Варна. От там му отговорили обаче, че институцията нямала правомощия да спре търга. В петицията, която ще бъде изпратена от представителите на морската общност до премиера Бойко Борисов, освен искане за спиране на търга, се настоява и за оставка на ръководството на Морска администрация София, проучване и възстановяване на „Перун“ със средства от ЕФ и др.

 

Според Герчев обявата за продажба е компрометирана и има редица груби нарушения. Обявената първоначална цена на търга за „Перун“ е необяснимо ниска – 269,480 лв, а дори само за скраб тя е около 650-700 хиляди лева – каза на среща с журналисти във Варна председателят на БУЛСАР к.д.п. Герчев. Не са показани важни технически и функционални данни за Перун, от които ще се констатира, че скъпо държавно имущество, изпълняващо важни ангажименти е безотговорно изоставено за продължителен период от време. Нека се има предвид, че Перун е основна и единствена спасителна единица, която изпълняваше функциите си във всякакви хидрометео условия. „Перун“  е без валидни документи за регистрация  от 2012 година и е извън експлоатация. От 2017 година е заличен от регистъра на корабите.

Търгът с тайно наддаване, който се проведе днес в сградата на Морска администрация беше с начална цена от 269 480 лв.

Ели Маринова

снимки Пламен Гутинов

 

 

 

 

Моряци на мълчалив протест срещу търга за „Перун“

 

"Щрихи от утрото" (19.02.2020) - Mорската общност на бунт срещу продажбата на кораба „Перун“

 

Коментари

Новини Варна