IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
12:34 | 27 февруари 2020
Обновен: 17:07 | 16 април 2024

6 000 наши студенти учат на Острова, 2500 британци са избрали наши ВУЗ-ове

Посланикът на Великобритания у нас Н.Пр. Ема Хопкинс изнася лекция в ИУ Варна

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Надявам се, че ще продължим да приветстваме български студенти у нас. Това каза Н.Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България, която е във Варна за участие в лекция на тема "Мястото на Великобритания и България в НАТО", която бе изнесена пред студенти от Икономически университет. „В момента 6 000 български младежи се обучават у нас. Има и около 2500 британски студенти, които учат в България. От 1 януари 2020 г. ще бъде  въведена нова имиграционна система. Хората, които искат да работят, живеят или учат във Великобритания ще трябва да кандидатстват по нея. Българи ще могат да посещават Великобритания и да остават до 6 месеца, без да се налага да ползват визи. Ще бъде въведена точкова система, в която от значение ще бъде говоренето на английски език, образованието, желаната заплата, която кандидатите очакват да получат, дали имат предложение за работа. Хора, които са високо квалифицирани могат да изкарат по-лесно визи“, каза още посланик Хопкинс.

 

Освен нея, лектори на срещата със студенти са кап. I ранг Тим Фърнс – аташе по отбраната в посолството на Великобритания в България, Екатерина Димитрова – ген. секретар на Младежкото евро-атлантическо дружество, мениджър в Атлантически клуб в България. Събитието е част от кампанията на посолството на Великобритания у нас за отбелязване на 140-годишнината от началото на дипломатическите отношения между двете държави.

 

Запитана дали с отпадането на 40 споразумения с ЕС, икономиката на Острова ще навлезе в рецесия, посланик Хопкинс отговори, че Великобритания е много силна страна, петата най-силна в света и ще се справи. „Имаме силни традиции във финансите и науките и ще просперираме. Следващата седмица започват преговорите и за Обединеното Кралство е много важно да поеме обратно контрола върху нашата политика. Тук съм около пет години и за мен е удоволствие да съм в България. Двете ни страни си приличат до голяма степен – сходно чувство за хумор, природа, нрави. Приветствам вашето Висше морско училище с това, че е признато за второто най-добро в класация от над 60. Във ВВМУ ще имаме срещи, ще се видим и с британски граждани, които живеят тук. Търговският ни отдел ще има бизнес обяд с бизнес среди от Варна. Британските фирми са активни в региона, включително в сектор Отбрана“, допълни Н.Пр. Ема Хопкинс. Посланикът определя български език като много труден. Учи го веднъж седмично и любими думи са и сътрудничество и гостоприемство.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Промяна в правилника за работа на фонд „Култура“

Коментари

Новини Варна