IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
13:25 | 28 февруари 2020
Обновен: 20:53 | 19 април 2024

Ескадреният миноносец „USS ROSS“ се завърна във Варна (СНИМКИ)

„Високо ценим гостоприемството ви и възможността да посетим отново вашия красив град“, каза командирът на бойния кораб

По материала работи: Борис Проданов
Ескадреният миноносец „USS ROSS“ се завърна във Варна (СНИМКИ)

Ескадреният миноносец „USS ROSS“ отново акостира в пристанище Варна. На борда му има екипаж от около 300 души. Преди да влезе в Черно море, корабът е оперирал с френския самолетоносач „Шарл дьо Гол“ и е участвал в съвместни учения с Гърция, Белгия, Германия, Нидерландия, Португалия и Испания.

 

 

Корабът е построен така, че да може да може да оперира свободно в морска среда, способен е да води както подводни и надводни бойни действия, така и да реагира по въздушни цели. Това каза пред медиите командирът на бойния кораб капитан II ранг Джон Джон от борда на миноносеца.

 

 

Шести флот на военноморските сили на САЩ редовно изпраща кораби в региона на Черно море, които провеждат операции за подобряване оперативната съвместимост между съюзниците и партньорите в НАТО. Те демонстрират колективната решителност към сигурността в Черно море в рамките на операция "Атлантик ризолв" ("Атлантическа решимост"). САЩ стои рамо до рамо със своите съюзници и партньори от НАТО за запазването на безопасен, сигурен и проспериращ европейски регион и глобалната сигурност, заяви командирът на бойната машина.

 

 

Капитан II ранг Джон изтъкна ролята на България като изключително важен двустранен стратегически съюзник в НАТО. „Посещенията на американски военни кораби и българо-американските военни учения са ярка демонстрация на нашите укрепващи взаимоотношения. Българският военноморски флот проявява изключителен професионализъм, оперативност и постоянство. Очакваме нашите отношения и сътрудничество в бъдеще да се засилват още повече“, добави той.

 

Пускова установка за вертикално изстрелване посочи на екипа от журналисти един от членовете на екипажа старши лейтенант Райли. „Ракетите се изстрелват на много голяма височина и на много голямо разстояние, съпроводени са с много ярка светлина и много шум – все едно гледате как се изстрелва космически кораб“, обясни образно старши лейтенант Райли.

 

 

Командирът на „USS ROSS“ благодари на Варна, кмета на града Иван Портних и  ВМС за гостоприемството. „Високо ценим гостоприемството ви и възможността да посетим отново вашия красив град“, каза капитан II ранг Джон.

 

 

Мариана Стойкова

снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна