IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
11:58 | 28 февруари 2020
Обновен: 19:38 | 25 април 2024

Запознаха ученици от Варненската търговска гимназия със съдебната система

Среща – дискусия проведе съдия Гергана Стоянова с единадесетокласници от училището

По материала работи: Пламен Янков
Запознаха ученици от Варненската търговска гимназия със съдебната система

Среща – дискусия за съдебната система в Република България проведе съдия Гергана Стоянова с ученици от Варненска търговска гимназия, по образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

 

Съдията от Административен съд – Варна представи пред единадесетокласниците структурата на съдебната система в България, функциите на съдебната власт, като постави акцент на разделението на властите според Конституцията на Република България. Предмет на лекцията бе историята на изграждането на ВАС и административните съдилища като част от съдебната система в България, функцията на „мировия съдия“ и ролята на „полюбовните съдилища“, за чиято работа съдията направи препратка към съвремието ни и ги свърза с медиацията, която заема все по-голямо място при решаването на съдебни спорове. Акцент в лекцията си съдия Стоянова постави на независимостта на съдебната власт, като даде примери от нейната история, когато съдът с принципната си позиция и отстояване на закона и своята независимост, е вземал решения за отмяна на административни актове на властта, като в резултат е имал пряк сблъсък с управляващите.

 

Срещата прерасна в дискусия, когато съдия Гергана Стоянова се обърна с въпроси към учениците, каква е тяхната представа за независимостта на съдията, познават ли правата си като граждани? От правото на свободен избор, образование и труд, от възможността да учат в държави от ЕС и други континенти се вълнуваха най-много младите хора. „Четете, информирайте се, образовайте се в чужбина, но се върнете да живеете и работите в България, защото ние всички имаме нужда от Вас, България има нужда от Вас и Вие сте нейното бъдеще“ – с този апел се обърна съдията към своята аудитория, която я изпрати с аплодисменти.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна