IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
15:01 | 26 март 2015
Обновен: 20:00 | 22 април 2024

40 икони от Варна влязоха в музея в Реклингхаузен

Изложбата ще остане до юни

По материала работи: Златина Добрева
40 икони от Варна влязоха в музея в Реклингхаузен

40 избрани български икони от фонда на Регионалния исторически музей във Варна участват в изложба в известния в цяла Европа музей в Реклингхаузен, Германия. Това е вторo издание на изложбата, която миналата година събра над 20 000 души в побратимения на Варна град Дордрехт, Холандия. Създаден бе научен каталог, който вече е изчерпан. Проявата се реализира по проект „Европа за гражданите“ и предоставя уникална възможност за популяризиране на българското културно и иконно наследство чрез експозицията и разработените към нея материали.
В Реклингхаузен изложбата, под надслов „Чудесата на светилната“, бе открита преди броени дни от кмета на германския град -  Кристоф Теше, и от кмета на Дордрехт - Арно Брок. Представители от община Варна бяха Мирела Донкова и Красимира Йорданова, експерти в отдел „Протокол и международно сътрудничество“ в община Варна, които поднесоха приветствие от името на кмета на града Иван Портних, както и представители на Регионалния исторически музей. Събитието беше отразено в много германски медии.
Изложбата ще остане в Реклингхаузен до юни и ще даде възможност на много европейци да научат повече за православната църковнославянска култура, представена чрез иконите от богатата колекция на варненския музей.

Снимки община Варна

 

Коментари

Новини Варна