IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
14:56 | 24 април 2015
Обновен: 20:01 | 22 април 2024

Избират проект за нова сграда на библиотеката във Варна

Това ще стане чрез международен конкурс

По материала работи: Златина Добрева
Избират проект за нова сграда на библиотеката във Варна

Международен конкурс за идеен проект за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ ще обяви до края на май община Варна, съобщи кметът Иван Портних. Това ще е първата в страната библиотека, построена през последните 40 години.


„В историята на нашата библиотека за първи път се пристъпва към реален проект за изграждане на сграда. Оценяваме факта, че към тази задача се подхожда с висок професионализъм, спазвайки архитектурните стандарти за такъв вид сгради. Това е събитие за страната - да се генерира обществен интерес и публични средства с  образователен и възпитателен ефект. В света има невероятен бум в изграждането на нови библиотечни сгради и мисля, че ние пишем историята днес“, заяви и директорът на културната институция Емилия Милкова.


„Ден след Международния ден на книгата се радвам, че можем да съобщим такава добра новина. Регионалната библиотека е един от културните символи на Варна с над 130-годишна история. Тя съхранява богат фонд с над 800 000 книги, а нейният екип проучва и опазва духовното богатство на региона. В момента библиотеката е разпръсната в различни филиали в града, затова е важно да се погрижим да има свой нов дом - това богатство трябва да бъде събрано на едно място, да бъде опазено и достъпно. В динамичното време, в което живеем, библиотеките трябва да имат много по-разширени функции, да бъдат място, наситено със социален живот, затова подхождаме много отговорно“, каза кметът Иван Портних. Той допълни, че лично е настоял за провеждане на международен конкурс, който гарантира, че ще бъдат избрани най-добрите експертни решения.


Градската библиотека е приоритетен обект на община Варна и е заложена в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Това ще позволи за реализирането на проекта да се търси европейско финансиране програмния период 2014-2020 г., обясни кметът.
 
Идеята е новата сграда да бъде изградена в идеалния център - на терена на настоящия общински паркинг.  Мястото е комуникативно, обезпечено с градски транспорт и велоалея, близо е до пешеходната зона и Морската градина.


Цялата площ на имота е 3500 кв. м. По предварителни разчети се предвижда да се постигне минимум 18 500 квадратни метра разгърната застроена площ, както и подземен паркинг на три нива с около 300-350 паркоместа, обясни главният архитект на общината Виктор Бузев.


В проектните предложения ще се търси социализиране на средата, като целта е освен библиотека, сградата да стане приятно място за срещи, дискусии, отворено пространство за изложби, презентации, моноспектакли, центрове за обучение, пространства за екипна работа, работилници и др.  Изграждането на библиотеката ще бъде изцяло съобразено с действащото законодателство, с околната среда и съседните сгради.


С помощта на Камарата на архитектите във Варна, организирането на международния конкурс е възложено на архитектурната група WhATA, която вече има опит в други градове с обществени инициативи.


С цел създаване на максимална прозрачност и достъпност за гражданите, от WhATA вече са подготвили онлайн анкета, която всеки може да попълни на адрес: varnalibrary.bg. Допитването ще бъде активно до края на май. Целта е да бъде направен профил на гражданите, да се види нуждата и подкрепата на начинанието, обясни Жана Стоилова от архитектурната група.


Проектните предложения ще бъдат оценявани от 7-членно жури, в което ще влязат трима чуждестранни архитекти. Конкурсът предвижда награди, като първата е в размер на 20 000 лева. Журито ще предложи на община Варна три проекта. Те ще бъдат показани в изложба, подложени на онлайн гласуване и обществено обсъждане, като за целта варненци също ще имат думата.


Очакванията са в края на септември да има избран идеен проект. Следва фазата на техническо проектиране, която отнема около 6-9 месеца и после строителството.

Коментари

Новини Варна