IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Община Варна
17:00 | 5 май 2015
Обновен: 20:01 | 22 април 2024

Два центъра за хора с увреждания отваря община Варна

Инициативата е в рамките на националната стратегия за извеждане на хора в неравностойно положение от институциите

По материала работи: Златина Добрева
Два центъра за хора с увреждания отваря община Варна

Два центъра за възрастни хора с увреждания отваря община Варна до няколко месеца. Първият трябва да започне работа от началото на юни и е предназначен за 25 възрастни. Първоначално центърът ще бъде финансиран на местно ниво, а се очаква от началото на следващата година бюджетът да е делегиран от държавата. 6089 лв. за едно лице с множествени увреждания е годишният стандарт. Необходимостта от такава база е породена от наличието на много младежи с увреждания, които през тази година навършват 18 г. и се изписват от специализираните училища и центрове за деца. Много от родителите на такива млади хора са принудени да ползват неплатен отпуск, за да се грижат за тях.

„Те имат нужда от нашата подкрепа, за да не изостават в професионалната си реализация, а и за децата е по-добре за тях да се грижи специализиран персонал“ – поясни зам.- кметът на община Варна д-р Лидия Маринова.

„Тези родители са достойни за уважение, тъй като не са изоставили децата си и поемат трудния ангажимент да се грижат за тях, въпреки уврежданията им“ – допълни общинският съветник Марица Гърдева.

Вторият център, предназначен за възрастни с физически увреждания, е с капацитет 15 места и трябва да започне работа от 1 септември. Делегираният от държавата бюджет покрива годишния стандарт за едно лице в размер на 8633 лв.

Базата, на която ще бъдат изградени двата центъра, е общинска собственост и се намира в квартал „Чайка“. В момента се извършва реконструкция, за да е подходяща средата за достъп с инвалидни колички.
Полина Петрова

Коментари

Новини Варна