IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Община Варна
08:45 | 8 май 2015
Обновен: 20:22 | 24 март 2024

Гори край Златните стават урбанизирана територия

Промяна на таксите за смяна предназначението на земите предизвика дебати в ОбС

По материала работи: Златина Добрева
Гори край Златните стават урбанизирана територия

Имоти край курорта Златни пясъци от горска територия да станат урбанизирана. Това решиха по време на вчерашното си заседание общинските съветници от постоянната комисия по архитектура.

Въпросните земи в лесопарк „Баба Алино“ са в регулационен план още от 1967 г. Там са строени различни къщи и площадки. Собствениците, които искат да изградят даден имот обаче, минават през трудни процедури. Сега, когато територията е урбанизирана, ще им бъде по-лесно, стана ясно от дебатите между общинските съветници и представителите на администрацията.

В района има стари постройки, както и гори, които ще бъдат запазени, гарантира инженер Стефан Манзурски, който е главен експерт в отдел „Кадастър и регулация“ към община Варна. На практика тези имоти и сега са в урбанизирана територия, обяви на свой ред и главният архитект на града ни Виктор Бузев.

Дебати предизвика принципното предложение на общинския съветник Миглен Тодоров да се променят таксите, които гражданите плащат при промяна предназначението на земите. В момента сумата е 50-60 лева на квадратен метър, ако някой желае да превърне горска земя в друга например. Тези такси вече не изпълняват превантивната си роля, смята Миглен Тодоров.

Не съм съгласен. Според мен таксите трябва дори да се увеличат, защото за един инвеститор, който иска да строи жилищна кооперация, тази сума за смяна предназначението на земята е смешна. Трябва да пазим горите си, да се създаде и национален фонд за залесяване, препоръча архитект Виктор Бузев. Той информира, че промяната в размера на таксите може да се осъществи само на национално ниво.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна